Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG Natives

De grootste valkuilen bij de aanschaf van een tweede woning

Om te voorkomen dat je grote droom al vlak na de aankoop in duigen valt, is het aan te raden om je goed voor te bereiden voordat je een tweede huis koopt. Tijdens de voorpret is alles nog mooi en leuk, maar dit kan in de dagelijkse praktijk snel omslaan. Pas dus op voor deze zeven valkuilen.

01 Kopen in het hoogseizoen


Het is mooi weer, alles staat in bloei en de plek is prachtig. Tijdens een vakantie lijkt alles nu eenmaal mooier, kleurrijker en gezelliger. Veel mensengaan zich dan ook na een vakantie oriënteren op een tweede woning. Gevolg: de vraag is hoger en dus ook de prijs. Denk daarom eens na om in het laagseizoen te zoeken naar een geschikte woning. Grote kans dat de prijs beter onderhandelbaar is. Een oriëntatie in de winter heeft nog een ander voordeel: je ziet meteen hoe de plek er op de kale en donkere dagen in het jaar uitziet. Zomers barsten veel regio’s van de festivals, sportevenementen, braderieën en gezellige terrasjes. Maar hoe zit dat in de winter?

02 Geen bouwkundige keuring laten doen

Het zijn bijzondere tijden op de huizenmarkt. In veel regio’s wisselen huizen binnen een paar dagen van eigenaar. Veel mensen laten zich daarom verleiden om een bod te doen zonder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Onverstandig, zeker bij een vakantiewoning. De eigenaren wonen daar niet permanent en zijn dus ook wat minder kieskeurig als het gaat om de staat van het huis.

Foto: TMG Natives

03 De rompslomp bij verhuur onderschatten


Wanneer je je tweede woning gaat verhuren, hoop je natuurlijk dat alles vlekkeloos verloopt. Dat kan natuurlijk, maar dat is niet altijd het geval. Huurders kunnen klagen over een lekkende kraan, buren kunnen klagen over overlast van de huurders en huurders kunnen een huis behoorlijk overhoophalen. Wees erop voorbereid dat dit soort zaken voorkant. Accepteer dat, of huur iemand in die dit voor je regelt.

04 Je financieel rijk rekenen


Wanneer je een tweede huis als investering aanschaft, maak dan vooraf een goede berekening van alle kosten. Vergeet dus bijvoorbeeld niet de onroerendezaakbelasting, de waterschapsbelasting, de verzekering, het onderhoud en de energierekening. Het kan het verschil maken tussen geen of een matig rendement en een fijn appeltje voor de dorst.

05 De fiscus vergeten


Bij de aanschaf van een tweede huis kijkt de fiscus uiteraard mee. Een tweede woning valt niet in de eigenwoningregeling van box 1, maar hoort bij uw bezittingen in box 3. De vrijstelling op de vermogensrendementsheffing is in 2017 verhoogd naar €25.000 per persoon. Over het vermogen boven deze grens moet je belasting betalen. Vanaf 1 januari 2017 wordt het rendementspercentage afhankelijk van de hoogte van je vermogen.

06 Altijd naar dezelfde plek ‘moeten’


Voor veel mensen klinkt een tweede huis, in binnen- of buitenland, als muziek in de oren. Je hebt immers altijd een plek tot je beschikking waar je heen kunt. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Veel mensen ervaren namelijk het gevoel dat ze dan ook elke vrije dag naar dat huis ‘moeten’. Gevolg: een vakantie naar een andere prachtige andere plek stel je vaak uit en dat vinden sommige mensen erg jammer.

Foto: TMG Natives

07 Het huis staat niet op eigen grond


Bij de aanschaf van een woning is het belangrijk om te checken of de woning op eigen grond staat of op bijvoorbeeld grond van een vakantiepark. In dat laatste geval kan de eigenaar van de grond de koper dwingen om zijn huis te verplaatsen of zelfs af te breken. Dat kan gebeuren als er bijvoorbeeld andere plannen zijn met de grond of als het contract afloopt. Check dus goed de voorwaarden in je contract met de grondeigenaar.

Foto: TMG Natives

Een huis in het buitenland

Bij het kopen van een huis in
het buitenland komen nog meer zaken valkuilen om de hoek. Denk aan taalbarrières, lokale wet- en regelgeving en andere gebruiken. Neem dus altijd een expert in de hand die alles over het land weet en de taal spreekt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Meer Premium