Nieuws/Sport

Coach Advocaat eist defensieve hardheid

 Voor de laatste thuiswedstrijd in 2012 geeft Dick Advocaat zijn spelers een duidelijke opdracht mee. Acht dagen na het collectieve falen in de Amsterdam ArenA eist de 65-jarige trainer vooral in verdedigend opzicht een bijzonder fel PSV. „We zullen scherper en mannelijker moeten spelen. In de duels zoeken we te vaak een voetballende oplossing”, stelt Advocaat aan de vooravond van de eredivisietopper tegen FC Twente.

Met name van zijn kwetsbare centrale verdedigingsduo, morgen opnieuw bestaande uit Timothy Derijck en Marcelo, verwacht hij een ’hardere’ opstelling. „Onze centrale verdedigers maken zelden een tackle of wat dan ook. Ze willen het altijd op een mooie manier oplossen. Ik vind dat ze zich meer moeten laten gelden, zodat de tegenstander voorzichtiger wordt en rekening met jou gaat houden in plaats van andersom. Je moet de bal willen winnen.”

Kort na terugkomst uit Napels, waar zijn ploeg donderdagavond een keurige 3-1 zege op Napoli boekte, haalt Advocaat twee voorbeelden uit de verloren wedstrijd tegen Ajax aan. „Dat Derijck voorafgaand aan de 1-0 bij een corner met de rug naar zijn tegenstander (Siem de Jong, red.) stond, is ondenkbaar. We hadden duidelijk afspraken gemaakt wie welke man zou oppakken”, aldus Advocaat, die in dezelfde wedstrijd Marcelo onder meer in de fout zag gaan bij de kopbal van Toby Alderweireld op de paal. „Marcelo ging met de voet naar de bal, waardoor hij te laat was. Dit soort dingen mag een voorstopper niet overkomen. En dat terwijl Marcelo en Derijck normaal gesproken onze twee beste koppers zijn.”