Nieuws/Sport

VOLVO OCEAN RACE

Vijfde VOR boot komt uit Hongkong

100 voet supermaxi Ragamuffin
1 / 2

100 voet supermaxi Ragamuffin

Andrea Francolini

De vijfde deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2017-18 zal onder de naam Team Sun Hung Kai/Scallywag varen en vertegenwoordigt Hong Kong. De campagne krijgt ondersteuning van de in Hong Kong gevestigde eigenaar van het 100 voet supermaxi racejacht Scallywag.

100 voet supermaxi Ragamuffin
1 / 2

100 voet supermaxi Ragamuffin

Andrea Francolini

Het doel van sponsor Sun Hung Kai is om de wedstrijdzeilsport in Azië te promoten. Hong Kong wordt tijdens de 2017-18 editie voor het eerst een stopover stad.

“Deze campagne vormt in Hong Kong en China een showcase voor competitief zeezeilen van wereldklasse met voor het eerst Volvo Ocean Race-stopovers in Hong Kong en Guangzhou. Ik heb er alle vertrouwen in dat Team Sun Hung Kai/Scallywag Hong Kong trots gaat maken”, aldus de Maleisie geboren Sun Hung Kai eigenaar Seng Huang Lee.

Lee groeide op in het Australische Sydney op steenworp afstand van de startlijn van de Sydney to Hobart Race. Hij kocht in 2016 het 100-voet lange jacht Scallywag, voorheen bekend als Ragamuffin. Sindsdien vestigde zijn team diverse records. Zijn deelname aan de komende Volvo Ocean Race is de volgende stap in de lange termijnvisie van Lee om de zeilsport sterker te maken in Azië en om meer Aziatische teams terug te zien bij internationale evenementen.  

De ervaren Australische zeiler David Witt wordt schipper. Hij keert na twintig jaar afwezigheid terug in de Volvo Ocean Race. In 1997-98 deed hij mee aan boord van team Innovation Kvaerner, geleid door de voormalige CEO van de Volvo Ocean Race Knut Frostad. Met meer dan twintig Sydney to Hobart Races onder zijn kiel, wordt Witt beschouwd als één van de beste zwaarweerzeilers in de zeilsport. Hij kijkt ernaar uit om zichzelf opnieuw te testen in de Zuidelijke Oceaan als de vloot later dit jaar daarheen koerst.

 

“Dit is een geweldige kans voor Scallywag om Hong Kong te vertegenwoordigen op een echt mondiaal podium”, zei Witt. “Nu dat de race teruggaat naar een meer traditionele route en met One Design jachten wordt gezeild, hebben we het gevoel dat we een levenslange droom kunnen bereiken.”

Met ruim vijf maanden te gaan tot de start van de Volvo Ocean Race 2017-18 begint de startlijn zich te vullen. De overige officieel aangekondigde deelnemers tot dusver zijn Team AkzoNobel met de Nederlandse schipper Simeon Tienpont, Annemieke Bes en Ed van Lierde, Dongfeng Race Team met de Nederlandse Carolijn Brouwer (schipper Charles Caudrelier, Frankrijk), Team MAPFRE (Xabi Fernández, Spanje) en Vestas 11th Hour Racing (Charlie Enright, USA).

Het eerste startschot in de race van 2017-2018 klinkt op 22 oktober in het Spaanse Alicante. De vloot van maximaal acht Volvo Ocean 65’s begint dan aan de 46.000 nautische mijlen rondom de wereld. Zeven boten ondergingen een uitvoerige refit na deelgenomen te hebben aan de 2014-15 race. De achtste boot wordt nieuw gebouwd voor Team AkzoNobel. De route voert de teams langs twaalf gaststeden, inclusief Hong Kong, en finisht eind juni 2018 in Den Haag.

De allereerste stopover in Hong Kong tijdens de Volvo Ocean Race vindt begin 2018 plaats. De verwachte aankomstdag vanuit Melbourne is 20 januari. Gedurende de stopover staan diverse races op het programma, zoals de havenrace en de Around the Island Race.