Nieuws/Sport

VOLVO OCEAN RACE

DongFeng kiest voor ervaring

Door Epco Ongering

Team DongFeng
1 / 4

Team DongFeng

De Telegraaf VRIJ

Lorient - Maandag maakte schipper Simeon Tienpont van team AkzoNobel de samenstelling van zijn Volvo Ocean Raceteam bekend. Dinsdag presenteerde zijn Franse collega schipper Charles Caudrelier in het chique Parijse Peninsula hotel zijn zeilerselftal voor het Chinese Team DongFeng.

Team DongFeng
1 / 4

Team DongFeng

De Telegraaf VRIJ

De Chinezen hebben in 2015 met DongFeng Racing team een Volvo Ocean Race campagne opgezet om in de zwaarste oceaanrace ter wereld een nieuwe generatie Chinese zeilers met Franse hulp klaar te stomen voor het grote werk. De drie in 2015 geselecteerde Chinezen zeilden in de vorige editie enkele etappes mee en werden nu met een knipoog gepresenteerd als de Aziatische routiniers van deze editie.

Caudrelier, verrassend derde in de vorige editie na Brunel en winnaar Abu Dhabi, koos dit keer voor een team met louter ervaren zeilers. Meest opvallende keuze is die van Stuart Bannatyne, die reeds zeven races voltooide, en driemaal als winnaar eindigde. De zeiler uit Nieuw-Zeeland heeft eigenlijk niets te winnen, maar ziet dat zelf anders. “De race is verslavend, winnen verveelt nooit en ze konden me gebruiken, dan zeg je geen nee”, aldus de 46-jarige routinier.

Een andere zeer ervaren kracht is de Nederlandse Carolijn Brouwer, 43 lentes jong en de meest stabiele zeiler van de SCA-vrouwenboot tijdens de vorige race-editie. De Nederlandse zeilster spreekt zes talen, voltooide twee Volvo Ocean Races en is getrouwd met zeiler Darren Bundock die in 2011 de America’s Cup mee naar huis nam. Brouwer brengt in haar derde race niet alleen veel ervaring mee, ze staat ook bekend als een tactisch en technisch sterke zeiler. Op de boot van DongFeng gaat de blondine mee als ‘one of the guys’. “Vrouw zijn is geen issue. Ik word net zo hard afgerekend op fouten als de rest. Er is geen vrouwenrol in het mixed oceaanzeilen. We stappen allemaal gelijk aan boord. Ik ben alleen de moeder van mijn zesjarige zoontje Kyle en zeker niet van de jonge bemanningsleden.”

 

Met de jonge bemanningsleden worden de drie Chinezen met Westerse bijnamen als Wolf, Horace en Black, bedoeld. Waarschijnlijk krijgt slechts één van hen een vaste plek aan boord. Dat neemt niet weg dat de Chinese pers wegloopt met de drie jongste zeilers van DongFeng. Volgens Brouwer zijn het allerleukste Chinezen op aarde. “Ze zijn tijdens de vorige race enorm gegroeid. Vroeger fluisterden ze op het voordek, nu hebben ze een heldere en duidelijke stem. Communicatie is enorm belangrijk. Iedereen spreekt Engels dus dat is onze voertaal.” Toch zal er onderling ook veel Frans worden gesproken, de moedertaal van de schipper en de meeste andere zeilers aan boord.

 

Pascal Bidegorry is de rechterhand van schipper Caudrelier. De navigator staat ook bekend als ‘de clown’. Ook tijdens de presentatie van het team krijgt hij de lachers op zijn hand als hij alle vragen met een grap beantwoordt. Deze kleine Franse zeiler is gelouterd op grote oceaanraces met razendsnelle trimarans. Brouwer: “Pascal kan als geen ander een boot hard laten lopen en het tempo erin houden. En hij is ook heel belangrijk voor de sfeer.”

Een andere opvallende naam is die van de tweede vrouw in het Chinese team, de Franse viervoudig Nacra 17 (Olympische gemengde catamaran) wereldkampioen Marie Riou. Carolijn Brouwer over haar teammaatje: “Marie is uniek. Er zijn vier Wk’s Nacra 17 geweest en die heeft ze allemaal gewonnen. En ze is oersterk.”

Ook Daryll Wislang is een zeer ervaren zeezeiler. De Nieuw-Zeelander deed tweemaal eerder mee aan de zwaarste oceaanzeilrace en maakte tijdens de laatste editie deel uit van het winnende Abu Dhabi team van Ian Walker.

Met de ervaren teamsamenstelling en de sympathieke Caudrelier als schipper kan het Chinees-Franse team hoge ogen gooien tijdens de 13 Volvo Ocean Race die op 22 oktober in het Spaanse Alicante van start gaat.