Sport

Klaassen: 'Voetbal niet leuk meer op zulke velden'

Aanvoerders Eredivisie willen verbod op kunstgras

Door Van onze Telesportredactie

Davy Klaasen

Davy Klaasen

AFP

Eredivisietopscorer Nicolai Jørgensen zwengelde eerder deze week in Telesport de discussie over kunstgras aan. De goaltjesdief van kampioen Feyenoord krijgt nu enkele dagen later veel bijval.Twaalf aanvoerders van Eredivisieclubs zijn van mening dat er een verbod moet komen op kunstgras in de Eredivisie. Met hun statement spreken de aanvoerders hun zorg uit over met name de speltechnische en tactische gevolgen van spelen op kunstgras.

Davy Klaasen

Davy Klaasen

AFP

Daarnaast ervaren zij de fysieke gevolgen van onregelmatig spelen op kunstgras als schadelijk. Stijn Schaars, aanvoerder van SC Heerenveen, nam contact op met de VVCS met de vraag of de belangenorganisatie iets kon betekenen aan de in zijn ogen verontrustende opmars van kunstgrasvelden, die voor een ander soort spel zorgen en ook fysieke problemen veroorzaken.

Nicolai Jørgensen hekelt in Telesport het spelen op kunstgras.

Nicolai Jørgensen hekelt in Telesport het spelen op kunstgras.

Telesport

VVCS-directeur Danny Hesp inventariseerde de mening van andere aanvoerders en kwam tot de conclusie dat maar liefst twaalf aanvoerders uit de Eredivisie het kunstgras willen verbieden. Willem II-captain Jordens Peters heeft een uitgesproken mening: "Het type voetbal verandert door kunstgras. Het is moeilijker in duel te komen, dus de tackle gaat uiteindelijk uitsterven. Op kunstgras wordt er ‘in de bal gespeeld’ wat tegen de internationale trend in gaat waarin ‘diepgang’ zonder bal heel belangrijk is geworden.”

De reacties van Dirk Kuyt, Davy Klaassen en Luuk de Jong

De reacties van Dirk Kuyt, Davy Klaassen en Luuk de Jong

Screenshot

Competitievervalsing

Davy Klaassen (Ajax), Dirk Kuyt (Feyenoord) en Luuk de Jong (PSV) pleiten eveneens voor een verbod op kunstgras in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal. "Alle technische vaardigheden zoals passen, trappen, aannemen zijn anders op kunstgrasvelden. Daarnaast vind ik kunstgras competitievervalsing, omdat clubs er dagelijks op trainen en de uitspelende ploeg eens in de zoveel tijd met kunstgras wordt geconfronteerd”, zegt FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen.

Kunstgrasvrij

"Ik begrijp deze spelers", zegt Hesp. "Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier. We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal.”

De aanvoerders van ADO Den Haag, Excelsior, Heracles Almelo, PEC Zwolle, Roda JC en Sparta Rotterdam verleenden geen medewerking.

Stijn Schaars druipt af na de nederlaag met SC Heerenveen begin mei op het kunstgras van PEC Zwolle.

Stijn Schaars druipt af na de nederlaag met SC Heerenveen begin mei op het kunstgras van PEC Zwolle.

ANP Pro Shots

 

Door Van onze Telesportredactie