Sport

Kuyt was al een beetje 'td': 'Maar alle credits naar directie en trainer'

Door Van onze Telesportredactie

Dirk Kuyt

Dirk Kuyt

ANP

Als Dirk Kuyt (36) tot rust is gekomen na zijn bijna twee decennia durende carrière, zal hij zich storten op een nieuwe rol bij Feyenoord. Of dat als trainer is of in de top van de club, dat moet de tijd hem leren. Maar een klein beetje technisch directeur was hij al sinds zijn terugkeer in Rotterdam.

Dirk Kuyt

Dirk Kuyt

ANP

,,Martin van Geel heeft mij de afgelopen jaren veel betrokken’’, zei Kuyt op de speciaal belegde persconferentie over zijn afscheid en toekomst. ,,Hij heeft me laten zien hoe Feyenoord denkt en heeft mij in situaties waarbij de club aan iemand dacht gevraagd hoe míjn mening daarover was.’’ Zo was Kuyt al nauw betrokken bij de transfers van Brad Jones en Steven Berghuis naar De Kuip. ,,Wat mij betreft gaan alle credits daarvoor naar de directie en trainer van Feyenoord. Maar het klopt dat we Berghuis samen konden overtuigen dat Feyenoord een heel goede stap voor hem zou zijn. Brad (Jones, red.) kende ik al goed van onze tijd bij Liverpool. Zijn komst was wel het idee al van de staf en directie, maar ook daar hebben we samen over gesproken. Dan zijn de contacten vanuit het verleden natuurlijk handig. Zo heb ik ook een goede relatie met Tonny Vilhena en zijn vader en dan is het mooi dat we daarin de perfecte oplossing (contractverlenging tot medio 2020, red.) hebben kunnen vinden voor zowel hem als de club. In die zin denk ik dat ik wel bepaalde kwaliteiten heb om mensen te verbinden en ook de contacten heb om goede spelers naar Feyenoord te halen.’’ Zo klinkt de immer welbespraakte 104-voudig international, hoewel net afgezwaaid, al als een td. Na zijn rustperiode stort Kuyt zich op management- en trainerscursussen. Op de burelen loopt hij mee met Van Geel. Maar of hij in de loop van volgend seizoen ook al meeloopt met Giovanni van Bronckhorst tijdens trainingen, daar heeft hij nog niet specifiek aan gedacht. Al sluit hij dat op voorhand niet uit. ,,Ik heb in de afgelopen tien jaar vaak samengespeeld met de trainer en de afgelopen twee jaar met hem samengewerkt als de aanvoerder van zijn team. Natuurlijk is daar een bepaalde binding. We hebben gisteren samen lang gesproken om mijn besluit toe te lichten en hebben het toen ook samen gehad over mijn toekomst en wat het beste bij me zou passen. Met name over de manier hoe hij er invulling aan heeft gegeven op het moment dat hij stopte na de WK-finale van 2010. Dit is een beetje een vergelijkbare situatie, alleen is het nog steeds jammer dat wij die finale toen net niet wonnen.’’ Kuyt kan binnenkort zijn eerste ideeën droppen bij Van Geel om de leegte die hij zelf achterlaat op te vullen. ,,Of ik al een idee heb over de opvolging van Dirk Kuyt? Nee, daar heb ik nog niet over nagedacht’’, lacht de Katwijker. ,,Dit is allemaal heel snel gegaan, omdat ik ook direct na mijn besluit duidelijkheid wilde geven naar iedereen toe. Maar dat ik direct betrokken wordt door Feyenoord, ook om een nieuw vak te leren, dat doet me enorm goed. Ik had heel erg de drang om binding te houden met Feyenoord. Ik ga bevinden wat het beste bij me past.’’

In Telesport blikte Kuyt vandaag uitgebreid terug op zijn mooie loopbaan, die hem langs clubs als FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool, Fenerbahce en natuurlijk het Nederlands elftal leidde.

Lees meer over

Door Van onze Telesportredactie