Sport/Tennis

Tien jaar schorsing voor 'fixende' tennisser

Door ANP

Nikita Kryvonos

Nikita Kryvonos

Screenshot

De Amerikaanse tennisser Nikita Kryvonos mag zich tien jaar lang niet meer op de baan vertonen. De zogeheten integriteitsunit, de TIU, heeft de dertigjarige Kryvonos schuldig bevonden aan matchfixing. Hij zou twee jaar geleden het verloop van een partij op het challengertoernooi in de Amerikaanse plaats Champaign hebben beïnvloed.

Nikita Kryvonos

Nikita Kryvonos

Screenshot

Kryvonos won in die bewuste partij tegen een Franse tegenstander de eerste set met 6-1, maar verloor de volgende twee met 6-4 6-4. De TIU kwam de matchfixing op het spoor door opvallend gokgedrag in diverse landen op deze partij.

Kryvonos weigerde onder meer de gegevens van zijn mobiele telefoon aan de integriteitsunit te geven. Hij werd daarom ook aangeklaagd voor het niet willen meewerken aan het onderzoek. Als straf rolde er een schorsing van tien jaar en een boete van 20.000 dollar (ruim 18.000 euro) uit.

De Amerikaanse tennisser, die in november 2015 al een voorlopige schorsing kreeg, mag zich tot 29 november 2025 niet laten zien bij een officieel toernooi. De hoogste positie van Kyrvonos op de wereldranglijst was 389e.

Lees meer over

Door ANP