Nieuws/Sport

Van Gaal deelt Adriaanse oeuvreprijs uit

Bosz is Van Bronckhorst de baas

Door Van onze Telesportredactie

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en Ajax-coach Peter Bosz.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en Ajax-coach Peter Bosz.

credits

Peter Bosz is vrijdag tijdens het trainerscongres in Zwolle verkozen tot Trainer van het Jaar. Leo Beenhakker reikte de prijs uit aan de Ajax-trainer. 

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en Ajax-coach Peter Bosz.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en Ajax-coach Peter Bosz.

credits

Bosz was Giovanni van Bronckhorst, die Feyenoord zondag naar de eerste titel in achttien jaar leidde, enigszins verrassend de baas. De Amsterdammers eindigden in de competitie op één punt van de aartsrivaal uit Rotterdam als tweede.

Ten Hag

Ook Henk Fraser (Vitesse), Mitchell van der Gaag (Excelsior) en Erik ten Hag (FC Utrecht) waren genomineerd. Vorig jaar ging laatstgenoemde met de eretitel aan de haal.

De oefenmeester van FC Utrecht won destijds - evenals Bosz - geen nationale prijs met zijn club. In de bekerfinale gingen de Utrechters onderuit tegen Feyenoord.

Leo Beenhakker overhandigt Peter Bosz de trofee.

Leo Beenhakker overhandigt Peter Bosz de trofee.

Hollandse Hoogte

Ajax heeft echter nog wel zicht op een titel. De hoofdstedelingen strijden woensdag in Stockholm met Manchester United om de eindzege in de Europa League. 

Bosz verrast

"Ik ben verrast, aangezien Gio en Henk net echt een prijs hebben gewonnen'', reageerde hij. Volgens Bosz gaat het lang niet zo slecht met het Nederlandse voetbal als vaak wordt gezegd. "Maar het is ook niet zo dat alles goed gaat omdat we nu in een Europacupfinale staan.''

Beenhakker stelde onder de indruk te zijn van het werk van Boszs. "Ajax rammelt aan de poorten van het Europese clubvoetbal. Ook hebben jonge spelers zich onder zijn leiding in een sneltreinvaart ontwikkeld.''

Vier punten

In de competitie pakten Bosz en zijn spelers vier punten tegen kampioen Feyenoord. In De Kuip werd na treffers van Kasper Dolberg en Dirk Kuyt met 1-1 gelijkgespeeld. In de Amsterdam ArenA trok Ajax met 2-1 aan het langste eind. Lasse Schöne, David Neres en Michiel Kramer vonden het net. 

Jeugdopleiding

Ajax werd vrijdag ook beloond met de prijs van Beste Jeugdopleiding. Feyenoord, AZ en PSV waren eveneens genomineerd.

Jupiler League

Trainer Maurice Steijn, van kampioen VVV-Venlo, kreeg de prijs voor Trainer van het Jaar de Jupiler League. De overige kanshebbers waren Ron Elsen (MVV Maastricht) of Peter van den Berg (RKC Waalwijk).

Co Adriaanse en Louis van Gaal kunnen met elkaar lachen.

Co Adriaanse en Louis van Gaal kunnen met elkaar lachen.

Hollandse Hoogte

Adriaanse

Louis van Gaal reikte vrijdag de oeuvreprijs uit aan Co Adriaanse, die daarmee in het zonnetje werd gezet vanwege zijn verdiensten voor het Nederlandse voetbal. De Amsterdammer was als trainer onder meer actief bij PEC Zwolle, FC Den Haag, Willem II, Ajax, FC Porto en FC Twente.

"Co heeft het vak van voetbaltrainer altijd beschermd'', zei Van Gaal. "Daarom is het zo mooi dat hij nu ook gewaardeerd wordt door collega’s door middel van deze award. Ik kon altijd aan zijn teams zien wie de trainer was.''

Adriaanse zei enorm trots te zijn dat hij de prijs heeft gekregen. ,,Als je een oeuvreprijs wilt uitreiken aan iemand die in veel hoedanigheden binnen het voetbal betrokken is geweest, kun je bij mij uitkomen. Ik ben ook trainer geweest van een schoolvoetbalteam, heb bij de AZ-voetbalschool gewerkt en ben docent geweest.''

Lees meer over