Nieuws/Sport

'Ajax presteert als een Mercedes'

Overmars: 'Tegenstanders geloofden ons vaak niet'

Door Valentijn Driessen en Mike Verweij

Marc Overmars

Marc Overmars

Hollandse Hoogte

De eerste uitdaging van Marc Overmars, directeur spelersbeleid bij Ajax, is het huidige succeselftal van de Amsterdammers bij elkaar te houden. “En daar vertrouw ik op“, aldus de man die in 1995 met de Amsterdammers de Champions League won.

Marc Overmars

Marc Overmars

Hollandse Hoogte

"Natuurlijk weet ik dat spelers als Davy Klaassen, Kasper Dolberg, Davinson Sanchez en Hakim Ziyech door de grote Europese topclubs worden gevolgd. Maar ik heb de compositie van het elftal voor volgend seizoen rond. Lukt het niet iedereen te behouden, dan zijn de spelers met drie sterretjes achter hun naam op dit vel goed genoeg om die basisspelers te vervangen. Ja, daar zitten ook jongens uit onze eigen jeugdopleiding bij. De doorstroming bij Ajax is heel gezond. Al moet je eerlijk concluderen dat we met Donny van de Beek, Aldelhak Nouri, Matthijs de Ligt, Justin Kluivert en Frenkie de Jong over een uitzonderlijke lichting talent beschikken.”

Uitdaging

Overmars vertelt waar hij met oud-ploeggenoten als Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp, Frank de Boer en Wim Jonk op verzoek van Johan Cruijff bij Ajax mee gestart is. "We hadden de uitdaging om met Ajax datgene te bereiken, dat we als spelers hebben bereikt: een Europese finale spelen. We gingen daarbij in eerste instantie van de Europa League uit, omdat het latje van de Champions League net te hoog ligt." 

"In onze tijd als speler was het verschil te overbruggen, maar tegenwoordig is de kloof simpelweg te groot. Wij hebben een spelersbudget van twintig miljoen, tegenover minimaal honderd miljoen bij de grote jongens. Getafe en Eibar zijn laagvliegers in de Primera Division, maar betalen meer salaris dan Ajax. Wij presteren echter als een Mercedes. Bij de lunches met directies en besturen van onze internationale tegenstanders konden ze vaak niet geloven dat wij zo weinig hadden te besteden.”

Lees het hele interview met Marc Overmars in de premium-editie van De Telegraaf/TELESPORT van zaterdag 20 mei.

Lees meer over