Nieuws/Sport

Golfer Koepka redt vaderdag met winst op US Open

Door ANP

Brooks Koepka heeft zijn eerste Majorzege binnen.

Brooks Koepka heeft zijn eerste Majorzege binnen.

AFP

De Amerikaanse golfer Brooks Koepka heeft zondag de 117e editie van het US Open op zijn naam geschreven.

Brooks Koepka heeft zijn eerste Majorzege binnen.

Brooks Koepka heeft zijn eerste Majorzege binnen.

AFP

De 27-jarige Koepka pakte met een slotronde van 67 slagen zijn eerste 'major'. De golfer uit Florida eindigde op een totaal van 272, zestien slagen onder par, waarmee hij het record van de Noord-Ier Rory McIlroy uit 2011 evenaarde. De geblokte Amerikaan volgt zijn vriend Dustin Johnson op als winnaar van het US Open.

Koepka ging de slotdag op Erin Hills in als nummer twee van het klassement. Samen met landgenoot Justin Thomas en de Engelsman Tommy Fleetwood had hij één slag achterstand op een andere Amerikaan, Brian Harman. Van dat groepje hield Koepka zijn zenuwen het beste in bedwang. Hij begon met drie birdies op de eerste negen holes, waarna hij op de tiende hole zijn enige bogey moest incasseren. De nummer tien van de wereld scoorde daarna nog drie birdies en kon even later zijn eerste majorzege vieren.

Koepka in opperste concentratie.

Koepka in opperste concentratie.

AFP

"Het is nog moeilijk te bevatten'', zei Koepka, die Harman en de Japanner Hideki Matsuyama vier slagen voor bleef. "Het zal waarschijnlijk wel een paar dagen duren voordat ik besef dat ik een majorwinnaar ben. Geweldig om dit juist op Vaderdag te doen. Eerlijk gezegd was ik vergeten een kaartje te kopen voor mijn vader, maar dit zal vast veel goed maken.''

Thomas, die zaterdag historie had geschreven met een ronde van negen slagen onder par (63), viel in de slotronde weg uit de top van het klassement. De 24-jarige Amerikaan had liefst 75 slagen nodig voor zijn laatste omloop en eindigde met een totaal van 280 op de gedeelde negende plaats.