Sport/Wielrennen

Lichte schade voor kanshebbers Contador en Quintana bij aankomst bergop

Froome pakt gele trui, Aru deelt tikje uit

Door Van onze Telesportredactie

De gele trui hangt om de schouders van Chris Froome.

De gele trui hangt om de schouders van Chris Froome.

ANP

De vijfde etappe van de Tour de France is een prooi geworden voor Fabio Aru. De Astana-renner overleefde de notoire Le Planche des Belles Filles, die op een muur van liefst 20% finishte. Sterker nog, de Italiaan plaatste een geslaagde aanval en soleerde over de finish. Het geel was voor Chris Froome, die niet heel veel tijd verloor en zelfs op andere concurrenten tijdwinst boekte. 

De gele trui hangt om de schouders van Chris Froome.

De gele trui hangt om de schouders van Chris Froome.

ANP

De vijfde etappe kreeg in het begin nog een 'oranje tintje'. Dylan van Baarle zat namelijk mee in een vroege ontsnapping. De Nederlander van Cannondale waagde met zeven andere renners de sprong. Onder de medevluchters zaten grote namen als Philippe Gilbert, Thomas Voeckler en Edvald Boasson Hagen. Zij kregen een voorsprong van luttele minuten, maar een serieuze kans van slagen had de poging eigenlijk geen moment. 

De kopgroep tijdens de vijfde etappe

De kopgroep tijdens de vijfde etappe

AP

Toch bleef Van Baarle lange tijd onderdeel van de kopgroep uitmaken, maar 13 kilometer voor de finish haakte de Nederlander af. Dat het venijn van de vijfde etappe in de staart van de vooraf bevreesde La Planche des Belles Filles zat, was geen verrassing. De laatste 5,9 kilometer moesten de renners klauteren tegen een gemiddelde stijging van 8,5%. Bekijk hier de uitslag van de vijfde etappe. Bekijk hier alle klassementen

Het peloton

Het peloton

AFP

Op het moment dat de klim van start ging, namen de klassementsrenners (o.a. Froome, Nairo Quintana en Richie Porte) het peloton over. De voorsprong van de Belgen Gilbert en Jan Bakelants nam snel af en zij werden uiteindelijk ingerekend. Astana-renner Aru plaatste ruim twee kilometer voor de finish een onverwachte aanval. Met succes. Hij kwam als eerste over de finish. Froome nam het geel over van ploeggenoot Geraint Thomas.

Froome had weliswaar geen antwoord op de aanval van Aru, maar hield de schade desondanks beperkt. De drievoudig kampioen kwam, vergezeld door Richie Porte, op twintig seconden van de Italiaan over de finish. In het algemeen klassement verwijst hij Aru nu echter naar de derde plek, op 14 tellen. Alberto Contador en Nairo Quintana verloren allebei tijd. De kanshebbers op de eindzege moesten respectievelijk zes en veertien seconden toegeven op Froome. Thomas verloor dus de gele trui, maar staat nog altijd tweede op twaalf seconden van zijn kopman Froome.

Aru

Aru

AFP

Beste Nederlander van de dag was Laurens ten Dam. Hij kwam op één minuut en 39 seconden van ritwinnaar Aru over de finish en eindigde daarmee op een 25e plek. Bauke Mollema kon niet bij zijn kopman Contador blijven en was op de 32e plek terug te vinden. Zijn achterstand bedroeg één minuut en 59 tellen.

Lees meer over

Door Van onze Telesportredactie