Sport/Tennis

Federer foutloos naar recordzege

Door Van onze Telesportredactie

Roger Federer in actie.

Roger Federer in actie.

Reuters

Roger Federer is zondag de meeste succesvolle tennisser op Wimbledon ooit geworden.

Roger Federer in actie.

Roger Federer in actie.

Reuters

De 35-jarige Zwitser won in een eenzijdige finale simpel van Marin Cilic (28) en werd zodoende de eerste man ooit met acht zeges in Londen. Hij won in 6-3, 6-1, 6-4.

De als derde geplaatste Federer was sinds 2012, toen hij voor het laatst de beste was op het 'heilige' gras, mederecordhouder met de Amerikaan Pete Sampras en de Brit William Renshaw. Alledrie hebben ze zeven titels achter hun naam staan.

Federer rekende op weg naar de finale af met Oleksandr Dolgopolov, Dusan Lajovic, Mischa Zverev, Grigor Dimitrov, Milos Raonic en Tomas Berdych. Dat deed de magistrale Helveet zonder ook maar een set af te staan.

Marin Cilic zit balend op de bank.

Marin Cilic zit balend op de bank.

AP

Cilic, de nummer zeven van de plaatsingslijst, knokte zich via Philipp Kohlschreiber, Florian Mayer, Steve Johnson, Roberto Bautista Agut, Gilles Muller en Sam Querrey naar de eindstrijd. De afgelopen drie jaar strandde hij telkens in de kwartfinale. 

De partij leek in de tweede set plotsklaps voortijdig voorbij te zijn. Cilic, die nog niet eerder een Wimbledon-finale speelde, ging bij een achterstand 0-3 achterstand naar de kant om zich te laten behandelen aan een blessure. De tranen vloeiden en een opgave leek aanstaande, maar de Kroaat stapte desondanks weer de baan op. Aanspraak op de zege maakte hij echter nooit.

Lees meer over