Sport/Wielrennen

Froome blijft ondanks hectische dag in het geel

Door Van onze Telesportredactie

Chris Froome

Chris Froome

AFP

De klassementsmannen vochten zondag op gepaste afstand van winnaar Bauke Mollema hun eigen strijd uit in de vijftiende etappe van de Tour de France. Chris Froome kende bepaalde geen vlekkeloze dag, maar de gele trui van de Brit kwam niet in gevaar. 

Chris Froome

Chris Froome

AFP

De kopman van Sky heeft nog steeds een voorsprong van achttien seconden op nummer twee Fabio Aru van Astana.

Dan Martin viel in de slotfase nog aan en werd zodoende de winnaar van de dag. De Ier van Quick-Step Floors nam de vijfde plek over van Mikel Landa van Sky.

AG2R, de ploeg van Romain Bardet, gooide op ongeveer 50 kilometer van de streep - op de 1190 meter hoge Col de la Peyra Taillade (eerste categorie) - de knuppel in het hoenderhok. Met Belgisch kampioen Oliver Naesen sleurend op kop, zette een imposante AG2R-trein Froome op achterstand. De geletruidrager kon dankzij onverklaarbare hulp van Movistar echter terugkeren.

Het profiel van de 15e etappe van de Tour de France.

Het profiel van de 15e etappe van de Tour de France.

Tour de France

Even later moest Froome, die werd getroffen door materiaalpech, opnieuw in de achtervolging. Nadat hij een wiel overnam van een ploegmaat had hij al zijn knechten nodig om terug te keren. Zelfs Landa moest zich laten terugzakken om te helpen.

Precies op het moment dat de kopman van Sky de aansluiting weer had gevonden, demarreerde Bardet. In eerste instantie kon alleen Rigoberto Uran volgen, maar toen het tempo even stokte, kwam iedereen weer bij elkaar. 

Nairo Quintana was toen al keihard door het ijs gezakt. De Colombiaan van Movistar, die achter Tom Dumoulin tweede werd in de Giro d'Italia, bungelde op enkele minuten achter de groep der favorieten. 

Op de Côte de Saint-Vidal, de laatste klim van de dag - eentje van de vierde categorie, demarreerde Simon Yates (Orica-Scott). Landa herstelde namens Sky de schade, waarna Martin zijn kans rook. De Ier reed brutaal weg en zag zijn durf beloond worden met de vijfde plek in het algemeen klassement.

Bekijk hier de uitslag van de etappe en de diverse klassementen.

 

Lees meer over