Sport

Ajax gaat markt op na vertrek Riedewald

Door Mike Verweij

Jairo Riedewald is vertrokken bij Ajax.

Jairo Riedewald is vertrokken bij Ajax.

ANP

Frank de Boer heeft zijn eerste grote aankoop binnen. Zijn Engelse werkgever Crystal Palace maakt vandaag de transfer van Jairo Riedewald voor negen miljoen euro bekend. Daarmee bezorgt de Nederlandse coach zijn oude club een fraaie transfersom en heeft hij versterking voor zijn defensie.

Jairo Riedewald is vertrokken bij Ajax.

Jairo Riedewald is vertrokken bij Ajax.

ANP

Riedewald kan nog net aanhaken bij de trip naar Azië, waar Crystal Palace vandaag landt. De verdediger, die zo goed als zeker links in het centrum zal gaan opereren, krijgt met zijn definitieve transfer naar de Premier League net op tijd de oplossing na een moeizaam laatste jaar.

De Boer zal verder niet bij Ajax blijven shoppen. Hij heeft wel een gesprek gevoerd met Bruno Martins Indi, die nog een contract heeft voor elf maanden bij FC Porto en daar mag vertrekken. Er is echter forse concurrentie van Stoke City, dat de voormalige Feyenoorder na een huurperiode definitief wil inlijven.

Bij Ajax gaat het niet alleen om uitgaande transfers. De clubleiding is volop bezig met het op sterkte houden van het huidige elftal. Het is de bedoeling dat Joël Veltman deze week zijn nieuwe verbintenis tot de zomer van 2020 ondertekent. Het mondeling akkoord dateert al van anderhalve week geleden, maar door de gebeurtenissen rond Appie Nouri liet het in orde maken van het papierwerk even op zich wachten. Door het (voorlopige) aanblijven van Veltman is de noodzaak een rechtsback aan te trekken minder groot.

Het vertrek van Kenny Tete wil Ajax mogelijk intern oplossen. Pas als blijkt dat Deyovaisio Zeefuik (Jong Ajax) of Navajo Bakboord (Onder 19) niet voldoen als eventuele stand-in van aanvoerder Veltman, wordt verder gekeken en komt de Colombiaan Luis Manuel Orejuela van Deportivo Cali in beeld.

Linksback prioriteit

Versterkingen komen er zeker nog. Het kopen of huren van een linksback heeft nu de hoogste prioriteit. Door de transfer van Riedewald naar Crystal Palace en de knieblessure die Daley Sinkgraven in de voorbereiding opliep, wordt de komst van een extra man achter of een geduchte concurrent voor Nick Viergever noodzakelijk geacht. Die versterking lijkt echter nog wel even op zich te laten wachten, omdat de lat hoog wordt gelegd.

Hoewel Mitchell Dijks toestemming kreeg om het trainingskamp in Oostenrijk te laten schieten om een transfer te bewerkstelligen, is hij nog steeds Ajacied. Volgens Britse media is Birmingham City bereid de transfersom (drie miljoen euro) voor de linksback neer te leggen, maar zijn Dijks’ persoonlijke eisen de club uit de Engelse Championship te gortig. Of trainer Marcel Keizer hem een goed genoeg vindt als reserve-linksback en Ajax overweegt een eventueel vertrek alsnog te blokkeren, is niet bekend.

De handtekening van de Braziliaanse spits Danilo Pereira da Silva is een kwestie van tijd. Ajax kwam met de speler van Santos een contract voor vijf jaar overeen, keurde hem al, maar liet hem naar Brazilië terugkeren voor de benodigde vergunningen. Volgende week meldt hij zich weer in Amsterdam, waarna zijn komst officieel wordt gemaakt.

Lees meer over

Door Mike Verweij