Nieuws/Sport

‘Ze hebben enorme druk op de competitie gelegd’

Van den Brom schrikt van PSV

Door Nick Tol

AZ-trainer John van den Brom

AZ-trainer John van den Brom

Martin Mooij

WIJDEWORMER - AZ-trainer John van den Brom zat in het stadion van PSV toen de Eindhovenaren onderuitgingen tegen NK Osijek in de voorrondes van de Europa League. “Ik ben best geschrokken van die wedstrijd.”

AZ-trainer John van den Brom

AZ-trainer John van den Brom

Martin Mooij

Zaterdagavond nemen de Alkmaarders het in hun eerste competitiewedstrijd op tegen het elftal van trainer Phillip Cocu. “Ik denk dat ze een enorme druk op de competitie hebben gelegd, doordat ze zijn uitgeschakeld in de Europa League”, aldus Van den Brom. “Ze hadden het heel moeilijk met het verdedigende spel van Osijek. Desondanks heb ik er geen seconde aan gedacht om onze speelstijl speciaal voor dit duel aan te passen. Wij kunnen helemaal niet zo spelen, daar hebben we de spelers niet voor. We gaan daarom van onze eigen kracht uit.”

Superster Diego Maradona heeft aangegeven aanwezig te zijn bij de wedstrijd tussen PSV en AZ. “Ik vind het leuk”, grijnst Van den Brom. “Maar hem kennende zegt hij straks alsnog af…”

AZ heeft een goede voorbereiding achter de rug, met overwinningen tegen clubs als Club Brugge, Udinese en Malaga. Tegen PSV zal blijken of de spelers van Van den Brom die stijgende lijn ook in een officiële wedstrijd kunnen doortrekken. De Alkmaarse equipe gaat dat doen met een aantal wijzigingen in de basisopstelling ten opzichte van vorig seizoen.

Zo gaat Stijn Wuytens samen met Ron Vlaar centraal achterin spelen. Vleugelaanvaller Alireza Jahanbakhsh verhuist van de rechter- naar de linkerkant, waardoor Calvin Stengs vanaf rechts kan beginnen. Guus Til krijgt de kans op het middenveld, naast Feyenoord-huurling Marko Vejinovic en Joris van Overeem. Thomas Ouwejan wordt de nieuwe linksback na het vertrek van Ridgeciano Haps.

Spelers als Ben Rienstra, Iliass Bel Hassani en Jop van der Linden hebben te horen gekregen dat ze dit seizoen geen uitzicht hebben op speeltijd. Desondanks gaf Bel Hassani aan alsnog voor zijn kans te gaan knokken. Volgens Van den Brom verandert dat niets aan de huidige situatie. 

De 24-jarige middenvelder kwam vorig seizoen over van Heracles Almelo. “Of hij een miskoop is geweest? Nee, dat vind ik te ver gezocht. Maar hij heeft een jaar de kans gehad om zich te profileren in ons elftal en we moeten er eerlijk in zijn dat hij het niet heeft laten zien. En dan is de beste oplossing om gewoon duidelijkheid te creëren.”

Wat dat betreft heeft Van den Brom geleerd van vorig seizoen, toen veel spelers niet wisten waar ze aan toe waren. “Dat is inderdaad een les geweest”, erkent de coach. 

Lees meer over