Sport/Tennis

Nederlander voor het eerst in halve finale

Primeur voor Haase na winst in Montreal

Door ANP

Robin Haase

Robin Haase

EPA

Voor het eerst in zijn loopbaan staat tennisser Robin Haase zaterdag in de halve finale van een Masterstoernooi. De dertigjarige Hagenaar versloeg vrijdagavond de Argentijn Diego Schwartzman in de kwartfinale van het toernooi van Montreal: 4-6 6-3 6-3.

Robin Haase

Robin Haase

EPA

Haase debuteert mogelijk tegen Roger Federer in de halve finale van een groot toernooi. De Zwitserse winnaar van de Australian Open en Wimbledon dit seizoen staat vrijdagavond in de kwartfinale tegenover de Spaanse gravelspecialist Roberto Bautista.

Schwartzman staat op de wereldranglijst zestien plaatsen hoger dan Haase, maar wacht ook na vijf ontmoetingen nog op zijn eerste overwinning. De Argentijn nam in de eerste set een voorsprong van 4-2. Haase knokte zich naar 4-4 maar verloor vervolgens weer twee games op rij. In de tweede set leidde de beste tennisser van Nederland snel met 4-1. Hij verloor nog wel een opslagbeurt maar verzekerde zich toch van de derde set.

Haase was ook in de beslissende set de betere, al moest hij bij een voorsprong van 3-1 nog wel een service inleveren. Hij herstelde zich knap en bekroonde zijn tweede kwartfinale ooit op een Masterstoernooi wel met een zege. Vijf jaar geleden moest hij in de kwartfinale van het graveltoernooi van Monte Carlo zijn meerdere erkennen in Novak Djokovic.