Nieuws/Sport

Europa League-deelnemer start flitsend aan het seizoen

Nieuwelingen helpen sterker FC Utrecht langs ADO

Door Van onze Telesportredactie

Cyriel Dessers is in een fel duel verwikkeld met Tyronne Ebuehi

Cyriel Dessers is in een fel duel verwikkeld met Tyronne Ebuehi

Hollandse Hoogte

FC Utrecht heeft het nieuwe Eredivisie-seizoen ingeluid met een overtuigende zege op ADO Den Haag. De ploeg van trainer Erik ten Hag was in de Hofstad duidelijk een maatje te groot voor de Hagenaars: 0-3. 

Cyriel Dessers is in een fel duel verwikkeld met Tyronne Ebuehi

Cyriel Dessers is in een fel duel verwikkeld met Tyronne Ebuehi

Hollandse Hoogte

De seizoensstart in Den Haag was direct vermakelijk voor de aanwezige fans in het Kyocera Stadion. Beide ploegen speelden aanvallend en probeerden het tempo hoog te houden. Dat leverde al na amper een minuut een levensgrote kans op voor Sheraldo Becker, die oog-in-oog met Utrecht-doelman David Jensen echter treuzelde en op de sluitpost schoot.

FC Utrecht kwam met de schrik vrij, maar nam daarna langzaam het heft in handen. De ploeg van trainer Erik ten Hag, die al vier Europese duels in de benen had en volgende week een confrontatie wacht met Zenit Sint-Petersburg, vond elkaar makkelijk. De 0-1 na zeventien minuten viel dan ook niet uit de lucht. Een fraai afstandsschot van Gyrano Kerk spatte nog uiteen op de paal, maar de rebound was een prooi voor Cyriel Dessers. Zijn treffer was echter discutabel, want op het moment dat Kerk op doel schoot, stond Dessers buitenspel.

Na de openingstreffer werd het duel plotseling grimmiger. De spelers van ADO kozen voor een fysiek antwoord, maar gingen daarbij wel eens over de schreef. Lex Immers was de eerste speler dit seizoen die een gele kaart ontvang voor een stevige tackle. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk was via Björn Johnsen nog wel dicht bij de gelijkmaker, maar de nieuwe spits schoot van ver hard op de paal.   

Sander van de Streek juicht na de 0-2

Sander van de Streek juicht na de 0-2

Hollandse Hoogte

Van de Streek Ten Hag moest voordat de tweede helft begon al twee keer wisselen, omdat Anouar Kali en Yassin Ayoub vanwege blessures niet verder konden. Mark van der Maarel en Urby Emanuelson vervingen hen. Ook met die twee nieuwe krachten bleef Utrecht na rust de betere ploeg. Nadat Kerk het doel op een haar na miste, sloeg Sander van de Streek na 55 minuten alsnog toe. De van SC Cambuur overgekomen middenvelder kopte knap raak uit een voorzet van Emanuelson: 0-2.

Daarmee leek het duel beslist, maar ADO kwam plotseling weer tot leven. De druk op het Utrechtse doel nam ineens toe en de spanning was teruggekeerd wanneer een kopbal van Tom Beugelsdijk niet op de lat, maar in het doel was beland. Ook Becker kreeg een grote mogelijkheid, maar schoot opnieuw op Jensen. De Deen redde even later ook op een kopbal van Johnsen.

Genadeklap Toen ADO meer risico nam, profiteerde Utrecht tien minuten voor tijd van de geboden ruimte. Dessers schoof de bal vrij voor Robert Zwinkels koelbloedig in de verre hoek en bepaalde de eindstand op 0-3.