Sport

Bundesliga-nieuwkomer 'Goldjunge' van HSV

Van Drongelen volgt advies 'Kannibaal'

Door Van onze speciale verslaggever

Rick van Drongelen bij zijn presentatie bij HSV.

Rick van Drongelen bij zijn presentatie bij HSV.

Hollandse Hoogte

De fans van Hamburger SV weten na 180 minuten Bundesliga genoeg. Rick van Drongelen is de beste nieuweling in jaren, een 'Goldjunge', een 'Granate'. De pas 18-jarige verdediger, die debuteert bij Jong Oranje, had bij zijn reuzenstap van Sparta naar Hamburg slechts 14 dagen nodig om zich als linksback in de basis te vechten. (Door Robin Jongmans)

Rick van Drongelen bij zijn presentatie bij HSV.

Rick van Drongelen bij zijn presentatie bij HSV.

Hollandse Hoogte

Khalid Boulahrouz vertelde rond de overgang van Van Drongelen aan deze krant dat zijn jonge leeftijd in Duitsland niet meer telt en dat zijn mindset direct een onverbiddelijke moet worden om te slagen. Of de jonge verdediger het advies van de oud-speler van HSV had gelezen? Natuurlijk. En of hij ernaar handelt of niet, Van Drongelen laat zien dat er bij hem mentaal een ijzersterke 'kop' zit op zijn nu al imponerende fysiek. Zijn vrienden én de HSV-fans smullen van de harde duels, zoals het blok waarmee hij afgelopen weekend een FC Köln-aanvaller over de achterlijn werkte. "Je moet ervoor leven, want iedere procent telt mee in zo’n wedstrijd", weet Van Drongelen, die zichzelf geen tijd geeft zich te verwonderen, maar direct aanhaakt bij het niveau om hem heen. "Je merkt op elke training al dat je er ieder duel vol moet ingaan, anders verlies je hem zomaar. De intensiteit ligt hoog."

Tegen het einde van zijn Bundesliga-debuut tegen FC Augsburg wist hij dat de Eredivisie ver achter hem ligt. "Na tachtig minuten dacht ik: sjonge, ik ben écht kapot. Er was zo veel nieuw voor me. De eerste keer in zo’n groot stadion, in een nieuwe stad, ik was bezig met mijn appartement, ik kende niemand en was voor het eerst weg bij papa en mama. Het was een stukje vermoeidheid." Dat is niet vreemd, als het zo snel gaat als bij de oud-Spartaan. "Ik was als jonge jongen net twee weken binnen bij de club, toen de trainer (Markus Gisdol, red.) vertelde dat hij erover dacht me op te stellen. Op vrijdag zag ik ineens mijn naam op het bord. Dat was wel even een verrassing. Hij moest het maar met me aandurven, maar gaf me wel vertrouwen. Ik wil dat blijven terugbetalen en word daarin goed begeleid. Ik moet op de juiste momenten rust pakken of gas geven."

Khalid Boulahrouz speelde bij HSV samen met Rafael van der Vaart.

Khalid Boulahrouz speelde bij HSV samen met Rafael van der Vaart.

Hollandse Hoogte

De verdediger gaat nuchter om met alle grote veranderingen, zoals het ver weg zijn van zijn ouders in Zeeland. "Ik heb daar niet zó veel moeite mee. Mijn moeder had het er wel moeilijk mee. Zij had liever gezien dat ik eerst een stap in Nederland zou maken. Maar als mijn ouders langskomen, zie ik ze gelijk een paar dagen. Vorig jaar bij Sparta was dat korter. Het is het gevoel, denk ik. Bij mijn debuut was mijn moeder erbij. Ze vond het schítterend." Vrijdag kan hij haar opnieuw trots maken met zijn Jong Oranje-debuut in het EK-kwalificatieduel met tegen Jong Engeland.  

Lees meer over

Door Van onze speciale verslaggever