Nieuws/Nieuws

<p><em>Aanpassing driedubbele straf valt heel goed</em></p>

Arbiters blij met nieuwe spelregels

Door Van onze Telesportredactie

Bas Nijhuis op archiefbeeld.

Bas Nijhuis op archiefbeeld.

ANP

AMSTERDAM - „Wat een waardeloze onzin”, schreeuwde Marco van Basten in De Kuip. Als trainer van SC Heerenveen ging de oud-topvoetballer compleet door het lint, na een rode kaart voor zijn verdediger Christian Kum. Nu - ruim twee jaar later - is de alom bekritiseerde triple punishment in veel gevallen eindelijk verleden tijd.

Bas Nijhuis op archiefbeeld.

Bas Nijhuis op archiefbeeld.

ANP

De nieuwe spelregels zorgen ook binnen het Nederlandse scheidsrechterskorps voor opluchting. Bij een overtreding in het zestienmetergebied kunnen de arbiters het vanaf dit seizoen met een strafschop en gele kaart afdoen, mits de verdediger de duidelijke intentie heeft gehad om de bal te spelen. Een rode prent en latere schorsing zijn in die gevallen niet meer nodig. Tot vreugde van onder anderen Bas Nijhuis (39), die vorig jaar promoveerde naar de elitegroep van de UEFA, het clubje van beste scheidsrechters in Europa.

Want die driedubbele straf was ook voor de scheidsrechters een brug te ver?

Nijhuis: „Absoluut. Je moet de regels naleven, maar zo'n rode kaart deelde ik niet met plezier uit. Zeker omdat het geven van een strafschop ook gewoon een scoringskans oplevert. Als scheidsrechters geven we al jaren aan dat ze hier eens mee moeten stoppen en dat we dit veel te zwaar vinden. Geweldig dat het eindelijk is toegepast.”

Door Van onze Telesportredactie