Nieuws/Sport

Vanaf wereldkampioenschap 2026 start toernooi met maar liefst zestien groepen van drie

FIFA breidt WK uit van 32 naar 48 landen

Door Van onze Telesportredactie

FIFA-voorzitter Gianni Infantino

FIFA-voorzitter Gianni Infantino

AP

De kogel is door de kerk. De FIFA heeft dinsdagmorgen besloten het WK uit te breiden van 32 naar 48 landen. Die worden verdeeld over zestien groepen van drie. Dat gebeurt pas vanaf het WK in 2026. Het is overigens nog niet bekend waar dat wordt gespeeld. Aan de komende twee WK's, volgend jaar in Rusland en in 2022 in Qatar, doen nog 32 landen mee. 

FIFA-voorzitter Gianni Infantino

FIFA-voorzitter Gianni Infantino

AP

Over de exacte opzet van het uitgebreide WK wordt nog vergaderd. Vermoedelijk gaan de nummers één en twee van iedere groep door naar de knock-outfase, die dan dus met 32 in plaats van de gebruikelijke zestien landen wordt gespeeld.

Nu 80 duels op WK

Het betekent dat het aantal wedstrijden op het WK van 64 naar 80 gaat. Naar schatting levert uitbreiding van het deelnemersveld de FIFA ongeveer een miljard euro extra aan inkomsten op.

FIFA-baas Gianni Infantino kwam in 2015 tijdens zijn verkiezingscampagne met het plan om het WK uit te breiden. Volgens de Zwitser geeft dat niet alleen meer landen de kans mee te doen, maar is het ook financieel bijzonder aantrekkelijk. 

 

Lees meer over