Nieuws/Sport

’Te veel leuke, lieve, aardige jongens’

Nijland hoopt dat Neres 'bloedhond' is

Door Mike Verweij

Hans Nijland

Hans Nijland

Hollandse Hoogte

Hans Nijland hoopt voor Ajax dat die club met de Braziliaan David Neres (19) een nieuwe Luis Suarez of Bruno Silva in huis heeft gehaald. “Bloedhonden, in de goede zin van het woord”, beschrijft de algemeen directeur van FC Groningen de Uruguayanen. “Die Zuid-Amerikaanse mentaliteit mist de Eredivisie. We hebben nu te veel leuke, lieve, aardige jongens.”

Hans Nijland

Hans Nijland

Hollandse Hoogte

Gevraagd naar het geheim van een goede inburgering van temperamentvolle Zuid-Amerikanen, antwoordt Nijland nuchter als altijd. "Je moet ze direct Engels en Nederlands laten leren, ze een aantal dingen uit handen nemen, zoals bank- en verzekeringszaken en huisvesting, maar vooral zorgen dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen. Dat kan ook door weleens begrip te tonen als zij dingen anders doen dan hier gebruikelijk is.”

Op zijn kop

De Groninger diept een anekdote op. "We speelden met FC Groningen op een vrijdagavond uit bij Excelsior. Suarez had een interland gespeeld en landde op de dag van de wedstrijd laat in de middag op Schiphol. Hij begon op de bank en begreep er helemaal niets van, was eigenlijk gewoon hartstikke boos en vroeg of we niet wilden winnen. Voor rust liep het voor geen meter, dus werd Luis ingezet. En verdomd, hij zette in zijn eentje het duel op zijn kop. Goed dat we hem niet hadden bestraft om zijn emotionele reactie”, lacht Nijland.

"Luis en Bruno konden allebei naar Ajax en sprongen op mijn bureau: ’linksom of rechtsom, ik ga naar Ajax’, zeiden ze afzonderlijk van elkaar. Bij Suarez werd het eerst een arbitragezaak, die glansrijk door ons werd gewonnen en Silva ging zelfs in staking. Ze waren heel duidelijk. Ze kwamen naar Nederland om te voetballen, maar ook om zo veel mogelijk geld te verdienen.”

Studente

Begrip is wat de ervaren directeur betreft het toverwoord. Zoals hij dat ook voor Tim Matavz had. "Hij had zijn hele leven onder het juk van een vrije strenge moeder geleefd. En kwam als 17-jarige, vrijgezelle jongen naar Groningen, een studentenstad, waar vijftig procent studente is. Verrekt interessant voor een graag geziene voetballer die een paar ton verdient. Zo’n jongen moet je dan wat intensiever begeleiden. Maar in principe begint een goed acclimatiseren bij een speler zelf.”

Lees meer over