Nieuws/Sport

Dost haalt Messi in bij Gouden Schoen

Door Van onze Telesportredactie

Bas Dost viert één van zijn treffers.

Bas Dost viert één van zijn treffers.

AFP

Bas Dost voegde zaterdagavond opnieuw twee doelpunten toe aan zijn totaal. Inmiddels staat de teller van de spits van Sporting Lissabon op 24. Daarmee haalde hij in de strijd om de Europese Gouden Schoen niemand minder dan Lionel Messi in. De vedette van FC Barcelona tekende tot op heden voor 23 treffers.

Bas Dost viert één van zijn treffers.

Bas Dost viert één van zijn treffers.

AFP

Bij de telling voor de Gouden Schoen wordt een bepaalde formule gehanteerd. Daarbij wordt gekeken naar de sterkte van de competitie. De Spaanse en Portugese competities worden in dezelfde categorie (doelpunten x 2) in gedeeld. Het kan gebeuren dat iemand met meer goals toch niet op de eerste positie staat. Zoals dus met Edison Cavani gebeurt. De aanvaller van Paris Saint-Germain scoorde 27 keer, maar de Franse competitie is lager ingeschaald (doelpunten x 1,5). 

Dost nam in het thuisduel met Nacional allebei de doelpunten voor zijn rekening. De international, die zich maandag bij de selectie van Oranje voegt voor het WK-kwalificatieduel met Bulgarije, scoorde in de 13e en 34e minuut. Sporting Lissabon won zodoende met 2-0. De ploeg bezet de derde plaats. De achterstand op koploper Benfica lijkt met tien punten onoverbrugbaar.

Lees meer over