Nieuws/Sport

Ploeg Bosz loopt averij op in titelstrijd

Rotterdamse dreun voor Ajax

Door Van onze Telesportredactie

Ajax druipt af na de 1-1 op Woudestein.

Ajax druipt af na de 1-1 op Woudestein.

ANP Pro Shots

Ajax heeft ontzettend duur puntenverlies geleden in de strijd om de landstitel. Nadat Feyenoord eerder op zondag bij SC Heerenveen won, kwam de ploeg van trainer Peter Bosz bij Excelsior niet verder dan 1-1.

Ajax druipt af na de 1-1 op Woudestein.

Ajax druipt af na de 1-1 op Woudestein.

ANP Pro Shots

Het eerste gevaar op Woudestein kwam van de thuisclub, waar Stanley Elbers een scherpe voorzet van Milan Massop net niet binnen kon tikken. Niet veel later leek Mike van Duinen wel voor de openingsgoal te gaan zorgen, maar de spits had - prachtig weggestuurd door Hicham Faik - te veel tijd nodig. Matthijs de Ligt (hij had de voorkeur gekregen boven Nick Viergever) voorkwam met een uiterst knappe verdedigende actie de 1-0.

Blunder

Maar waar De Ligt in eerste instantie bewierookt werd vanwege zijn tackle, stond de kersverse Oranje-klant tien minuten later met een blunder aan de basis van de 1-0. De Ligt schoof een terugspeelbal zomaar in de voeten van Van Duinen, die zijn schot via Ajax-verdediger Kenny Tete tot doelpunt gepromoveerd zag worden.

Mike van Duinen duelleert met Matthijs de Ligt.

Mike van Duinen duelleert met Matthijs de Ligt.

Hollandse Hoogte

Lang keek Ajax niet tegen een achterstand aan, want zes minuten na de eigen goal van Tete herstelde Justin Kluivert de schade alweer. De rechtsbuiten van Ajax, die een basisplaats had omdat Kasper Dolberg vanwege een kneuzing in zijn lies ontbrak, was er als de kippen bij om een scherpe voorzet van Hakim Ziyech binnen te schieten. Kluivert (17) was daarmee eerder met zijn eerste competitietreffer in Ajax 1 dan zijn vader Patrick, die destijds 18 jaar was.

Reflex

Bijna maakte De Ligt kort voor rust zijn fout goed, maar Excelsior-doelman Warner Hahn redde met een prachtige reflex op een kopbal van de verdediger. Excelsior kwam in die fase goed weg dat Van Duinen slechts geel kreeg van scheidsrechter Pol van Boekel voor een harde tackle op Davy Klaassen.

Tegenvallend

Bosz greep in de rust in en bracht Viergever voor Davinson Sanchez, maar veel haalde het niet uit. Ook niet nadat Matteo Cassierra de tegenvallende Bertrand Traoré was komen aflossen. De grootste kans was nog voor Daley Sinkgraven, die de bal uit een hoekschop over kopte. Aan de andere kant was Faik dicht bij de 2-1, toen de middenvelder een scherpe voorzet van Ryan Koolwijk op André Onana schoot.

Ajax slaagde er (ondanks een mogelijkheid van Amin Younes) niet meer in om de bevrijdende tweede goal te maken, waardoor het nu met een achterstand van zes punten op Feyenoord over twee weken de Klassieker in gaat.

Lees meer over