Sport/Schaatsen

Kramer wint schaats-Oscar

Door Van onze Telesportredactie

caption

caption

credits

Sven Kramer is woensdag voor de tweede keer onderscheiden met de Oscar Mathisen-trofee, die elk jaar wordt uitgereikt aan een schaatser die een bijzondere prestatie heeft geleverd.

caption

caption

credits

De 31-jarige Kramer dankt zijn uitverkiezing aan zijn tien kilometer op de WK afstanden in Gangneung. Op 11 februari van dit jaar scherpte hij zijn persoonlijk record met bijna drie seconden aan, hetgeen hem bovenal een nieuw wereldrecord op een laaglandbaan opleverde. Vooral het feit dat Kramer bijna de gehele race rondetijden van 30 seconden klokte leverde de Fries lof op. 

Kramer won de Oscar Mathisen-trofee voor het eerst in 2007. Vorig jaar ging de prijs naar Ted-Jan Bloemen, die het wereldrecord op de 10 kilometer aanscherpte. 

De Amerikaan Eric Heiden won de award in totaal vier keer. Kramer is met Ard Schenk (drie) en Kees Verkerk (twee) de enige die de prijs meer dan één keer opeiste. 

Henk van der Grift, Hein Vergeer, Leo Visser, Falko Zandstra, Rintje Ritsma, Gianni Romme, Jochem Uytdehaage en Bob de Jong werden allemaal één keer beloond met de trofee.

Lees meer over