Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Maandag 1 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Industrie blij met einde thuiskopieheffing

17 JUN 2009

"Afschaffen van het thuiskopiestelsel geeft een extra stimulans aan economische groei”, aldus Andre Habets.

De Tweede Kamer is met een voorstel gekomen die een einde maakt aan de thuiskopieheffing. De gezamenlijke ICT, telecommunicatie en consumenten elektronica industrie als ook blanco informatiedragers zijn positief over dit voorstel.

“Wij zijn blij te constateren dat de Kamer een einde maakt aan de discussie over de heffingen op MP3 spelers. Afschaffen van het thuiskopiestelsel geeft een extra stimulans aan economische groei en verdient daarom navolging in Europa”, aldus Andre Habets, directeur van FIAR CE.

Verbod illegaal downloaden

Stel illegaal downloaden per direct strafbaar. Dat staat in de conclusies die de werkgroep vandaag publiceerde. De werkgroep deed in opdracht van de Tweede Kamer sinds 2008 onderzoek naar de knelpunten in het auteursrecht.

Ook is de Kamer voorstander van een licentiesysteem waarbij digitale content tegen betaling op internet worden aangeboden. De Kamer is van mening dat met deze aanvullende maatregelen er voldoende alternatief is voor de individuele auteurs om meer te verdienen en dat het huidige thuiskopiestelsel hiermee afschaft kan worden.

De industrie roept de Minister Hirsch Ballin (Justitie) en de Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) op navolging te geven aan de maatregelen die de Kamer voorstelt. Het afschaffen van het huidige thuiskopiestelsel stimuleert economische groei en innovatie door een einde te maken aan concurrentievervalsing.

Positieve stimulans

Het licentiesysteem dat de Kamer voor ogen heeft, waarbij muziek en films tegen betaling op internet worden aangeboden, bestaat al. Het verbieden van illegaal downloaden zal de ontwikkeling en toepassing hiervan alleen maar positief stimuleren, aldus Brenda van Leeuwen namens STOBI. “Individuele auteurs krijgen hiermee ook meer zeggenschap over gebruik van hun werk.”Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
DFT
OverGeld
Mijnbedrijf
Telegraaf