Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Dinsdag 26 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oplossing crisis in de haven

30 JUN 2009

De Cargoshell, een inklapbare container van composiet, is de oplossing voor de crisis waarin de Nederlandse Havens zich op dit moment bevinden. Dat zegt Bart Kuipers, haveneconoom en verbonden aan de Erasmus Universiteit.

Foto: ANP

„De haven moet innoveren, juist in tijden dat het tegen zit,’’ zei wethouder Lucas Bolsius. De Cargoshell is een innovatieve container die kan worden geïntegreerd in de huidige, gestandaardiseerde transportketen, hij is gemakkelijk in- en uitklapbaar in 15 seconden.

Volgens Kuipers biedt de Cargoshell een antwoord op alle problemen waar de havens mee kampen, zoals vervoer van lege containers, CO2-uitstoot (de havens in Nederland zijn goed voor 20% van de nationale CO2-productie) en concurrentie. Door gebruik van composiet (vezelversterkte kunststof) is een enorme energiebesparing (en dus CO2- reductie) mogelijk in de Cargoshell, vertelde Erik de Ruijter, algemeen directeur Nederlandse rubber-, lijmen kunststofindustrie.

De Rotterdamse ondernemer Rene Giesbers presenteerde maandag een prototype van de Cargoshell. Het is nu aan de industrie, de overheid en financiële partijen om de stap te maken van de initiële plan- en ontwikkelfase naar productie op grote schaal.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.83
+ / - +0.2%
DFT
OverGeld
Mijnbedrijf
Telegraaf