Nieuws/Tech

Rechtszaak om emails scannen Google

Door door onze redactie

Een rechtszaak tegen internetreus Google omtrent het automatisch scannen van verzonden en ontvangen e-mails mag doorgaan, ondanks protest van het Amerikaanse bedrijf. Het gaat om een zogeheten class action-zaak, waarbij een grote groep mensen samen een bedrijf aanklagen.

Deze groep is er niet van gediend dat e-mails die verzonden of ontvangen worden via Googles Gmail-dienst gescand worden om zodoende gerichte advertenties aan de gebruikers te tonen. De aanklagers stellen dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op hun privacy.

Google stelde dat de zaak in de prullenbak mocht omdat gebruikers met het scannen hebben ingestemd en omdat het een gangbare praktijk is bij het uitbaten van een e-maildienst. Beide argumenten vond rechter Koh niet bepaald overtuigend.

Zeker de tweede was niet sluitend, omdat ook de mails van gebruikers van andere diensten worden gescand als ze naar een Gmail-adres zijn verstuurd. Daarnaast vond Koh de gebruikersovereenkomst zo vaag dat van consumenten niet verwacht mag worden dat ze hieruit snappen dat hun berichten worden gescand voor commercieel gebruik.

Google mag nog in beroep gaan tegen dit besluit, iets dat het bedrijf zeer waarschijnlijk zal doen.