Nieuws/Tech

Google vraagt testlicentie mobiel netwerk aan

Door door onze redactie

Internetreus Google heeft bij de Amerikaanse communicatieautoriteit FCC een licentie aangevraagd voor het opzetten van een experimenteel 4G-datanetwerk. Dat meldt The Wall Street Journal. Er doen al langer geruchten de ronde dat het bedrijf een eigen mobiel netwerk wil uitrollen.

Eind 2012 meldde de krant al dat Google samen met de Amerikaanse tv-aanbieder Dish aan een netwerk wil werken. Dish bezit al een licentie op een stuk van het draadloze spectrum en wil dit uitbreiden door internetaanbieder Clearwire over te nemen.

Nu lijkt het plan concrete vormen aan te nemen. Uit de aanvraag blijkt dat Google een klein netwerk met een dekking tot 2km rond het hoofdkantoor van het bedrijf wil opzetten.

Opvallend detail is dat de testlicentie is aangevraagd voor de 2500MHz- tot 2700MHz-band. Er zijn nog geen smartphones of tablets beschikbaar die deze frequentie gebruiken, dus de vraag is wat de zoekgigant precies van plan.

Het is mogelijk dat het zijn Project Glass-bril deze frequentie wil laten ondersteunen. Het apparaat zal pas  in 2014 beschikbaar zijn voor consumenten, dus het is niet ondenkbaar dat het bedrijf deze brillen op de eerdergenoemde banden contact met het internet laat maken.