Nieuws/Tech

Spotify maakt muziek ontdekken makkelijker

Door Rolf Venema

Muziekdienst Spotify heeft op donderdag enkele nieuwe functies aangekondigd die het voor gebruikers makkelijker moeten maken om nieuwe muziek te ontdekken.

Hiervoor heeft het drie belangrijke veranderingen doorgevoerd. Ten eerste is de 'ontdekkingstechniek' vernieuwd. Op een nieuwe 'discover'-pagina van de dienst worden artiesten en albums aanbevolen, samen met de reden voor de aanbeveling. Dat kan variƫren van het veel luisteren van bepaalde andere artiesten tot het volgen van een bepaalde band of muzikant.

Deze volgfunctie is de tweede belangrijke vernieuwing. Net als op Facebook en andere sociale netwerken zal het mogelijk zijn om vrienden, maar ook artiesten of andere bekende personen te volgen. Op die manier is te zien wat zij zelf luisteren, maar ook kunnen zij afspeellijsten delen. Beroemdheden zullen net als op Twitter geverfieerde profielen krijgen, zodat fans weten dat ze met de echte persoon te maken hebben.

Tenslotte wordt de mogelijkheid toegevoegd om een collectie op te bouwen. Dit is de plek waar gebruikers al hun muziek kunnen onderbrengen. Voorheen waren zij toegewezen op het maken van playlists.

De nieuwe functies worden binnenkort beschikbaar gemaakt.

Tijdens de presentatie van de nieuwe mogelijkheden liet directeur Daniel Ek ook weten dat de dienst inmiddels vijf miljoen betalende abonnees heeft. In totaal maken er 20 miljoen mensen per maand gebruik van Spotify.