Nieuws/Tech

Verslag van Blizzcon

De Olympische Spelen van eSports op Blizzcon

Door Ralph Beentjes (XGN.nl)

1 / 5

De Olympische Spelen zijn pas volgend jaar, maar als het aankomt op de Olympische Spelen van de eSports (gamen op het hoogste niveau!) was het onlangs genieten geblazen op Blizzcon in het Amerikaanse Anaheim. Tijdens de elfde editie van het jaarlijkse evenement van gamesuitgever Blizzard werd ruim baan gegeven aan vijf grote eSports-toernooien.

1 / 5

Dat de digitale sport elk jaar populairder wordt, blijkt wel uit het feit dat niet alleen de beste sporters uit de hele wereld naar Blizzcon zijn gekomen, maar ook fans uit alle hoeken van de aarde. Zo ook de Zweed Mikael, die met een groep vrienden is overgevlogen om hun team aan te moedigen in het toernooi van de game Overwatch. “Dit jaar strijden voor het eerst nationale teams tegen elkaar en wij zijn er trots op dat Zweden het zo ver heeft geschopt. Die vliegreis is het wel waard om onze helden een hart onder de riem te steken. We gaan ze nu aanmoedigen in hun wedstrijd tegen Canada.” Helaas voor de gemotiveerde Zweden verloren ze de halve finale van de Canadezen, die op hun beurt het onderspit dolven tegen het oppermachtige Zuid-Korea.

Naast de Overwatch World Cup werd er op Blizzcon ook gestreden voor het hoofdpodium in de Blizzard-games Hearthstone, Starcraft II, World of Warcraft en Heroes of the Storm. En de prijzen liegen er niet om, met een prijzenpot van 700.000 dollar voor Starcraft II en zelfs een miljoen voor Heroes of the Storm. Het bruto nationaal product is flink omhoog geschoten voor Zuid-Korea, want de Koreanen wonnen niet alleen het toernooi van Overwatch, maar ook bij Starcraft II en Heroes of the Storm werd de trofee omhoog gehouden door Koreaanse handen.

Blijdschap en enthousiasme

Blizzcon is niet enkel interessant vanwege eSports. Het evenement is in het leven geroepen door Blizzard om haar grootste aankondigingen te doen. Zo werd er een nieuwe uitbreiding uit de doeken gedaan voor het immens populaire World of Warcraft en eveneens één voor het kaartspel Hearthstone. Daarnaast sloeg ook het nieuws in als een bom dat het strategiespel Starcraft II voor iedereen gratis zal worden. Als kers op de taart waren bijna alle nieuwe uitbreidingen en toevoegingen ook meteen speelbaar op de beursvloer, waar dan ook al snel lange rijen stonden.

Daarnaast is de beurs een goede plek voor cosplayers. Veel mensen waren verkleed als hun favoriete personages uit de verschillende Blizzard-games. Qua kwaliteit hebben we het dan niet over het gemiddelde carnavalskostuum, maar het neusje van de zalm waar een jaar lang aan is gewerkt op een naaikamertje. De cosplayers liepen dan ook vol trots en enthousiasme rond op het evenement, waaronder Alex die is verkleed als de magiër Medivh uit het Warcraft-universum. “Iedereen hier heeft met bloed, zweet en tranen kostuums gemaakt en het is dan ook geweldig om mensen er zo enthousiast op te zien reageren. Ik zou het ook niet erg vinden wanneer er een wintereditie van Blizzcon komt, zodat ik een warmer pak kan dragen, maar dat ga ik nu niet proberen met deze temperaturen.”

Voor elk wat wils

En zo is er voor iedereen wel wat te beleven op Blizzcon. Twee dagen voor zo’n grote beurs is relatief kort als je het vergelijkt met de concurrentie, maar het zorgt er tevens voor dat je je geen enkel moment verveeld als je daar bent. Op elk van de 111.000 vierkante meters is iets te beleven voor de 30.000 bezoekers. Voor je het weet is de Blizzcon gegroeid naar Olympische Spelen-achtige proporties.

Dit artikel is in samenwerking met XGN.nl.