Nieuws/Tech

Steve Jobs geïnspireerd door Franse Minitel

Door Gabi Ouwerkerk

De man die Apple veranderde in een imperium van met internetverbonden consumentengadgets, wijlen topman Steve Jobs, heeft zijn inspiratie voor een deel gehaald uit een Franse voorloper van internet. Dat zegt een Franse telecom-ingenieur.

In Frankrijk kwam in 1982 de Minitel op de markt, een netwerk dat gebruikmaakte van de telefoonlijn. Pas in de jaren 90 werden huishoudens wereldwijd verbonden met het internet. Gebruikers konden met de Minitel gratis telefoonnummers opzoeken en tegen betaling gebruikmaken van andere diensten zoals treinkaartjes reserveren en bestellingen doen via postorder.

Volgens Gerard Thery, een van de mensen achter het Franse systeem, kocht Apple-oprichter Steve Jobs in de jaren 80 een Minitel en haalde het uit elkaar om te kijken hoe het werkte. Zo laat hij weten aan de Franse zakenkrant Economie Matin.

Eind jaren 90 werd het Minitel systeem door zo’n 25 miljoen mensen gebruikt, mede omdat de hardware gratis geleverd werd. Door de opkomst van het internet en de bijbehorende flitsende gadgets van bedrijven als Apple maken steeds minder mensen gebruik van het systeem. Op 30 juli aanstaande wordt de stekker definitief uit het ooit razend populaire systeem getrokken

De Minitel waarvan de interface doet denken aan Teletekst, is in andere landen nooit aangeslagen. Ook in Nederland mislukte de invoering van het systeem onder de namen Viditel en Videotex.