Nieuws/Tech

Zwakkere yen helpt Nintendo een handje

NINTENDO

KYOTO (AFN) - Nintendo profiteert meer dan het tot dusver verwachtte van de zwakkere Japanse yen. De spelcomputerfabrikant heeft daarom zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar, dat eind maart wordt afgesloten, flink verhoogd.

NINTENDO

De waarde van de yen ten opzichte van de dollar staat onder druk sinds Donald Trump in november tot president werd gekozen in de Verenigde Staten. Japanse bedrijven die veel exporteren, zoals Nintendo, plukken daar de vruchten van.

Nintendo verwacht het jaar nu af te sluiten met een nettowinst van 90 miljard yen (740 miljoen euro). Tot dusver ging het bedrijf achter Super Mario en Pokémon nog uit van een resultaat onder de streep van 50 miljard yen. De omzetverwachting blijft ongewijzigd op 470 miljard yen.

Super Mario Run

Over de eerste negen maanden van het boekjaar staat de teller voor Nintendo op een winst van 103 miljard yen. Het laatste kwartaal is doorgaans niet de periode waar het bedrijf het van moet hebben. Over het hele voorgaande boekjaar kwam de winst uit op 16,5 miljard yen.

Afgelopen jaar zette Nintendo zijn eerste serieuze stap op de markt voor smartphonegames. Het spelletje Super Mario Run zorgde rond de feestdagen voor verkooprecords, met meer dan 40 miljoen downloads in vier dagen tijd. Het was daarmee een van de best scorende apps van 2016. In maart komt een versie voor Android op de markt.

Hoe veel het succes van Super Mario Run in financieel opzicht heeft opgeleverd, is nog niet duidelijk. Nintendo zag zich afgelopen zomer genoodzaakt de verwachtingen rond het eveneens zeer populaire Pokémon Go wat te temperen. Dat spel levert relatief weinig op, onder meer omdat Nintendo zelf niet de maker is.