Nieuws/Tech

Virus Industroyer bedreiging voor stroomnet

KIEV - Geavanceerde malware met de naam Industroyer is in staat om grote schade aan te richten aan elektriciteitsneterwerken en andere kritieke infrastructuur. Beveiligingsbedrijf ESET waarschuwt dat een Industroyer-aanval ook in Nederland kan plaatsvinden.

Volgens onderzoekers van IT-beveiliger ESET veroorzaakte Industroyer in december vorig jaar een grote stroomstoring in Kiev. De Oekraïense hoofdstad zat een uur zonder stroom. Onderzoekers van ESET vonden sporen van de malware Win32/Industroyer, die stroomstationschakelaars en stroomonderbrekers direct kan bedienen.

ESET beschouwt Industroyer als de grootste bedreiging voor industriële controlesystemen sinds Stuxnet. Die malware wordt gezien als een van de slimste en gevaarlijkste malware ooit. De aangetroffen variant van Industroyer was specifiek gericht op één organisatie in Oekraïne. Maar het is volgens ESET erg eenvoudig om de malware aan te passen en te gebruiken voor een aanval op organisaties overal ter wereld.

"Het is aannemelijk dat verschillende Nederlandse energiebedrijven dezelfde apparatuur gebruiken als hun collega’s in Oekraïne gebruiken voor het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Met een paar minimale aanpassingen kan ook Nederland slachtoffer worden van Industroyer'', zegt algemeen directeur Dave Maasland, algemeen directeur ESET Nederland. "De aanval in Oekraïne moet voor iedereen ter wereld een wake-upcall zijn, zeker óók in Nederland.”