Nieuws/Tech

Column: Hoogste tijd voor vlucht met drone

Het in elkaar zetten en spelen met modelvliegtuigjes is nooit bepaald sexy geweest. De hobby blijft een beetje in dezelfde hoek hangen als het spelen met modeltreintjes.

Overigens wil ik geen waardeoordeel over deze hobby's uitspreken. ’Doe lekker wat je leuk vindt’ is mijn motto.

Toch is er voor liefhebbers van modelvliegtuigjes de laatste jaren een manier ontstaan om een niveautje hoger qua coolheid te komen. Vergeet namelijk dat propellervliegtuigje en koop een drone! Dronevliegen is helemaal hot en het is nu een ideale tijd om hiermee te beginnen.

Zo heb ik onlangs een weekendje doorgebracht met de Mavic Pro van producent DJI. Dit is een opvouwbare drone die je zo in je rugzak mee kunt nemen. Eenmaal op een plek waar je mag vliegen kun je hem zo uitvouwen en weg ben je. De besturing van zo’n ding is zo eenvoudig dat een kind het kan. Letterlijk: mijn vierjarige zoontje vond het maar wat leuk om de drone een beetje heen en weer te laten scheuren (onder mijn toezicht, uiteraard!).

Maar goed, die plek dus. Dat valt nog niet mee! Je mag er niet mee vliegen boven de bebouwde kom, dus je moet sowieso een eindje reizen voor je de lucht in kan. En dan moet je ook nog rekening houden met luchtmachtbasissen en vliegvelden.

Maar als je dan toch vliegt, dan is de ervaring wel speciaal te noemen. Dankzij de ingebouwde camera - van goede kwaliteit! - heb je echt een eye in the sky. En met de gemaakte foto’s en video’s steel je op Facebook en Instagram de show.