Nieuws/Tech

FaceApp trekt filters terug vanwege racisme

MOSKOU - FaceApp, een applicatie om selfies mee te bewerken, heeft speciale filters waarmee mensen hun uiterlijk kunnen veranderen na amper een dag weer uit de app gehaald. De Russische maker kwam in actie na klachten dat de feature racistisch zou zijn.

Met FaceApp kunnen gebruikers hun selfies opleuken. Zo kunnen ze hun gezicht bewerken om er bijvoorbeeld ouder of jonger uit te zien. Onlangs kwam er een filter waarmee mensen zichzelf als hipster kunnen afbeelden. Woensdagmiddag lanceerde het Russische bedrijf achter de app nieuwe filters. Die maakten het mogelijk voor gebruikers om zichzelf een totale make-over te geven. Zo konden ze zichzelf een Aziatisch, wit, zwart of Indiaas uiterlijk laten aanmeten.

Al snel barstte de kritiek los. Veel gebruikers van de app vonden dat de via kunstmatige intelligentie (AI) samengestelde maskers racistisch waren. FaceApp verwijderde de filters, maar liet in een verklaring weten ze zelf niet als racistisch te beschouwen. “Ze zijn juist ontworpen om het aspect van gelijkheid te benadrukken”, liet CEO Yaroslav Goncharov weten.

Het is niet de eerste keer dat FaceApp onder vuur komt te liggen vanwege gezichtsfilters. In april was er ophef over een filter waardoor gebruikers er ‘hot’ uit kwamen te zien. Het filter zorgde er echter voor dat het huid van de gebruiker lichter werd en dat stoorde veel mensen.