Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Vrijdag 18 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Van Praag: "We moeten ons diep schamen"

Op de boot voor homo's

01 AUG 2009 Eddy Veerman

AMSTERDAM - Voor veel sporters is het vanzelfsprekend dat zij binnen en buiten de lijnen kunnen zijn wie ze zijn, ongeacht hun geaardheid. Veel homoseksuele sporters zijn echter beducht voor de reacties van hun directe omgeving en durven daarom niet voor hun natuur uit te komen. Dat werpt niet alleen continue blokkades op in het dagelijks bestaan, maar kan tevens belemmerend zijn voor de sportcarrière.

Tal van (voormalige) heteroseksuele topsporters als Pierre van Hooijdonk, Fatima Moreiro de Melo, Pieter van den Hoogenband, Rens Blom, Arnold Vanderlyde en Yvonne van Gennip begeven zich vandaag tijdens de Gay Pride tussen homoseksuele collega's aan boord van de zogeheten sportersboot en geven daarmee een signaal af dat het geen issue hoeft te zijn.

Het betreffende thema bleek in de - dat opzicht conservatieve - voetbalwereld lang onbespreekbaar. De vakantievierende KNVB-voorzitter Michael van Praag zet het echter hoog op de agenda. ,,In de tijd dat we een huwelijk tussen homoseksuelen inmiddels de normaalste zaak zijn gaan vinden en ook accepteren, is homoseksualiteit in de sport nog altijd een zeer teer onderwerp en bijna een taboe. Men komt dan altijd weer met dezelfde verhalen aan, dat het nu eenmaal problemen in de kleedkamers geeft en zo. Kom op zeg, waarom zouden homoseksuelen in de kleedkamers problemen veroorzaken en heteroseksuelen niet? Ik vind dat we ons diep moeten schamen. De KNVB maakt dat onderscheid dan ook niet en verwerpt het en zal wat mij betreft homoseksuele voetballers en voetbalsters en scheidsrechters ook altijd in bescherming nemen als dat nodig is en stimuleren er voor uit te komen."

NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra spreekt van een doorbraak. ,,We proberen al heel lang de sociale acceptatie voor mekaar te krijgen. In sommige sporten is dat vanzelfsprekend, in andere sporten - met name de mannelijke teamsporten - nog niet. Bijvoorbeeld in het voetbal. Het zou om de sport moeten gaan, niet om de seksuele geaardheid. In mijn tijd waren we nog heel bleu. Ik weet nog goed dat er in de zestiger jaren bij ons in de ploeg een homoseksuele slagzwemster zat. Maar ik was zestien en had er een blinde vlek voor, het kon me niets schelen. Maar ik weet dat er veel mannelijke sporters zijn die zich niet veilig voelen bij hun club en daardoor óf niet uit de kast komen óf zelfs stoppen met hun sport."

Terpstra vervolgt: "Daarom vond ik het destijds mooi hoe voetbalscheidsrechter John Blankenstein zich manifesteerde als homoseksueel. Iedereen accepteerde hem omdat hij zichzelf accepteerde. Ik denk niet dat wij als Nederland achterlopen, maar we moeten stimulerend beleid ontwikkelen om het taboe bij sommige sporten te doorbreken. Daarbij moeten we het de rolmodellen gemakkelijker maken."

Oud-schaatsster Marieke Wijsman stapt vandaag verheugd aan boord: ,,Een superinitiatief. Ik kan niet precies zeggen of mijn loopbaan eronder heeft geleden, maar feit is dat ik eerst een tijdlang bezig was mezelf te accepteren en daarna het obstakel had van het vertellen aan anderen. Ondertussen leidde ik vanwege een relatie twee jaar lang een dubbelleven. Binnenshuis was ik een andere persoon dan op de schaatsbaan."

Ook tafeltennisser Trinko Keen, ambassadeur van de atletencommissie van NOC*NSF, vaart mee. ,,Dit is spontaan gebeurd en sporters tonen als collectief hun maatschappelijke betrokkenheid. Soms denk ik dat de sociale acceptatie in de sport afneemt, in plaats van toeneemt. Daarom moeten we als sporters nu voorop lopen, in dit geval voorop varen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%