Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Dinsdag 26 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VDH: Voorbeeldfunctie

01 AUG 2009

AMSTERDAM - "Dit is echt ongelofelijk, wat een mensen”, stamelde Pieter van den Hoogenband, toen de zogeheten sportersboot tijdens Gay Pride door de Prinsengracht trok. Een boot met een boodschap, want de passagierslijst werd gevormd door voormalige en huidige topsporters, hetero- en homoseksuelen door elkaar heen, van verschillende generaties.

Ze wilden het signaal afgeven dat homoseksualiteit geaccepteerd dient te worden, in elke tak van sport. Urenlang werden ze opgezweept door judoka Dennis van der Geest, die de rol van dj met verve vervulde. Ondertussen gadegeslagen door de duizenden mensen langs de grachten, die de Olympische kampioenen er zo uitpikten.

Pieter van den Hoogenband greep de voorbeeldfunctie aan die sporters kunnen vervullen. "Helemaal op een dag als deze. In mijn carrière ben ik door zoveel mensen geholpen, ten einde tot goede prestaties te komen. Als je dan iets terug kunt doen voor die mensen, dan doe ik dat graag”, doelde hij op oud-zwemmaatje Johan Kenkhuis, initiator van de sportersboot.

VdH: "Je gaat er wel over nadenken als je wordt benaderd voor zoiets. En ik draaide de tijd even terug. Johan werd destijds meteen geaccepteerd toen hij voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Stel nou eens van niet, dan had hij geen kamergenoot tijdens de trainingskampen en kampioenschappen. Dan kun je dus niet optimaal presteren.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%