Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Dinsdag 22 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Tristan Hoffman tijdens de presentatie van Bahrain-Merida in Bahrein.
Tristan Hoffman tijdens de presentatie van Bahrain-Merida in Bahrein.
Foto: RAYMOND KERCKHOFFS

Tristan Hoffman thuis in Bahrein

10 JAN 2017 Raymond Kerckhoffs

Normaal doet hij dit nooit, maar deze maal haalt hij zijn mobiele telefoon tevoorschijn. Van de hele peptalk die de Bahreinse prins Nasser bin Hamad Al Khalifa afsteekt tegenover zijn wielerploeg maakt Tristan Hoffman een video. ,,Wanneer maak je het mee dat je ploeg in een koninklijk paleis wordt gepresenteerd en een prins je grootste supporter lijkt”, zegt de Nederlandse ploegleider van de nieuwe WorldTour-formatie Bahrain-Merida eerlijk.

Natuurlijk maakte hij de afgelopen jaren genoeg mee toen hij in dienst van de Russische miljardair Oleg Tinkov was en direct met topwielrenner Peter Sagan werkte. ,,Dit is echter opnieuw een heel bijzonder project en ik ben trots dat ik hier deel van uitmaak”, zegt Hoffman tijdens zijn driedaagse verblijf in het kleine oliestaatje Bahrein.

,,De wielersport maakt het laatste decennia een enorme mondiale ontwikkeling door en je ziet dat momenteel heel veel geld vanuit het Midden-Oosten komt. Er zijn momenteel al vier rittenkoersen, de WK werden in Qatar georganiseerd terwijl Bahrein en Abu Dhabi de hoofdsponsors van twee WorldTour-teams zijn. Het symboliseert dat het wielrennen de wereld steeds meer veroverd.”

In de ploeg die rondom Vincenzo Nibali is gebouwd is Hofmann onder andere verantwoordelijk voor het Vlaamse werk, maar zal hij ook in de Tour de France als directeur-sportief de rood-blauw-gouden formatie onder zijn hoede hebben.

,,De ploeg is pas redelijk laat tot stand gekomen. In eerste instantie was het de bedoeling dat Bahrein de Lampre-formatie zou overnemen, maar dat team vond halverwege het seizoen nog een nieuwe geldschieter. Daardoor ben ik ook pas laat aan de ploeg toegevoegd. Ook bij het aantrekken van de renners kon men daardoor niet meer iedereen krijgen die ze wilden. Zo was er ook interesse voor Bram Tankink, maar op het moment dat wij serieus met hem om de tafel wilden gaan zitten had hij al bijgetekend bij Lotto-Jumbo.”

Rond Nibali bevindt zich een vaste Italiaanse clan. Daar hoort Hoffman niet bij. Daarom staan de Giro d’Italia en Vuelta a España (die Nibali dit jaar gaat rijden) niet op zijn programma. ,,In de Vlaamse klassiekers gaat mijn werk dit jaar heel anders zijn dan afgelopen seizoen. Bij Tinkoff hadden we met Peter Sagan de topfavoriet in huis. Nu is het hopen dat Heinrich Haussler op tijd van zijn knieblessure hersteld. We zullen vooral met een jonge ploeg een plek in deze wedstrijden moeten zien te vinden. Het klopt dat deze ploeg vooral rond Nibali is gebouwd en dat men met hem de grote koersen wil winnen. Maar in de Tour verwachten we toch ook successen met Jon Izagirre Insausti te boeken.”

De wil om een topteam neer te zetten is er bij Bahrein en Merida echter wel. Met een budget van 17 miljoen euro behoren ze nu al bij de duurdere teams. ,,We hebben een contract van drie jaar, waarin het de bedoeling is dat we op gelijk niveau met teams als BMC, Team Sky en QuickStep komen te staan”, benadrukt teammanager Brent Copeland.

Hoffman bevestigt dat: ,,Ik geloof zeker dat we hier bij de geboorte van iets heel moois zijn.” 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.82
+ / - +0.99%