Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Dinsdag 26 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Romain Dumas
Romain Dumas
Foto: Reuters

Alwéér etappe in Dakar-rally afgelast

11 JAN 2017

Ook de negende etappe van de Dakar-rally is geschrapt. Het is al de vijfde wedstrijddag van deze editie die aangepast wordt wegens noodweer.

Organisator ASO heeft bekendgemaakt dat de etappe van Salta naar Chilecito op woensdag 11 januari niet doorgaat. Dit naar aanleiding van de chaos in de achtste etappe, waarbij deelnemers en hun teams vast kwamen te staan door een landverschuiving (naar aanleiding van zware regenval) op de route.

De meeste voertuigen konden alsnog door naar Salta via een alternatieve weg, die wel voor 200 kilometer extra route zorgde. Bepaalde grotere wagens passen hier echter niet op. Om te zorgen dat de volledige karavaan tóch naar Chiletio kan komen, is een streep gezet door de negende wedstrijddag.

Scherprechter

Etappe negen zou over bijna 1000 kilometer gaan, waarvan 406 als klassementsproef. Vooral het woestijnachtige gebied bij Belén zou een scherprechter voor de wedstrijd vormen, stelde onder meer Gerard de Rooy, favoriet onder de truckdeelnemers.

Eerder werd de klassementsproef op dag vijf gehalveerd tot 219 kilometer door de gevolgen van zware regenval. Etappe zes ging helemaal niet door, de zevende werd ook gehalveerd, tot 160 kilometer. Van de achtste etappe bleef voor auto’s, motoren en quads 420 kilometer over, voor trucks slechts 174.

Voor de tiende, elfde en twaalfde etappes staan respectievelijk nog 449, 288 en 64 wedstrijdkilometers op tempo gepland.

Sanitair

Volgens ASO is het dorp Volcan getroffen door de landverschuiving in Argentinië. De organisatie heeft daarop eigen sanitaire voorzieningen aangeboden om de bevolking te ondersteunen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%