Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Dinsdag 22 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Wim Kieft
Wim Kieft
Foto: De Telegraaf

Ophouden met papegaaien over mentaliteit en fysiek

Talenten Ajax missen routiniers

11 MRT 2017 Wim Kieft

Iedereen papegaait elkaar maar na in Nederland dat de ineenstorting van ons clubvoetbal vooral een mentaal en fysiek verhaal is en dat we daar snel een inhaalslag moeten maken in onze opleiding. Bij FC Kopenhagen-Ajax kwam het verschil tussen de Deense en Nederlandse ploeg in fysiek opzicht nadrukkelijk aan de oppervlakte.

Toch heeft Ajax niet verloren omdat het fysiek tekort schoot of geen mentaliteit bezat. De twee teams waren gelijkwaardig aan elkaar en een gelijkmaker en zelfs overwinning behoorden tot de mogelijkheden voor Ajax. Daarbij kijk ik als liefhebber veel liever naar het voetbal van Ajax dan van FC Kopenhagen.

Dat Ajax verliest in Denemarken heeft vooral te maken met het feit dat Matthijs de Ligt 17 jaar is. Hij is niet te klein, nee, hij maakt een fout die je kan verwachten van een 17-jarige die net komt kijken op het hoogste niveau. Zulke fouten heeft Frank Rijkaard ook gemaakt toen hij zo jong debuteerde bij Ajax.

Kasper Dolberg krijgt langzamerhand de vorm weer te pakken, maar ook hij is pas 19 jaar en presteert wisselvallig. Toen Marco van Basten en ikzelf die leeftijd hadden, waren wij ook niet constant in onze prestaties. Donny van de Beek, ook 19 jaar, laat zijn man lopen in Kopenhagen. Zoiets overkomt iemand zonder ervaring.

Wat er mis is bij Ajax; dit soort fouten worden niet gecorrigeerd door routiniers in de ploeg. Spelers als Nick Viergever en Lasse Schöne, die twee tempo’s te laag speelt voor het internationale niveau, zijn zo druk met hun eigen prestatie dat ze die jonge jongens niet kunnen leiden. Laat staan dat ze voorzien waar het fout gaat of kan gaan en dit voorkomen.

Rijkaard had het geluk dat hij iemand als Wim Jansen naast zich had lopen, Van Basten en ikzelf grote jongens als Sören Lerby, Frank Arnesen, Piet Schrijvers en Johan Cruijff, onze coach die dag en nacht met je bezig was om je te verbeteren. Die coaching en leiding heb je nodig om je als jong talent te ontwikkelen. Niet alleen tijdens wedstrijden, maar tevens tijdens trainingen. In dat leerproces moest je altijd scherp zijn, onder druk presteren en werd je continu tot het uiterste gedwongen. Voordat je een fout maakte, hadden zij het al gezien en gecorrigeerd en die begeleiding missen onze toptalenten bij hun clubs. Want voetballend is er niets mis met De Ligt, Dolberg en Van de Beek. Ze kunnen goed voetballen en zijn technisch begaafd.

Alleen worden zulke toptalenten niet beter gemaakt door hun omgeving terwijl dat een dagelijks proces zou moeten zijn. Alleen ontbreken zulke ervaren routiniers bij clubs als Ajax, PSV en Feyenoord om die talenten bij de hand te nemen. En dus staat de ontwikkeling van jonge spelers in de Eredivisie al in een heel vroeg stadium stil.

Daar en nergens anders gaat het mis met de talentontwikkeling in Nederland en niet in het krachthonk of bij het ’gegenpressing’ of de ’packing rate’.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.84
+ / - +0.61%