Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Donderdag 17 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ton Boot
Ton Boot
Foto: Eigen Foto

René Wolff

20 MRT 2017 Ton Boot

Deze week werd bekend dat de succesvolle bondscoach van het baanwielrennen René Wolff opstapt. Dit bericht kwam voor de buitenwacht heel onverwachts, hij had net zijn contract tot en met 2020 verlengd. De parallel met de pardoes vertrokken vrouwen volleybalcoach Giovanni Guidetti, die ook zijn contract tot 2020 verlengd had, dringt zich op. Ten onrechte, waarschijnlijk.

René Wolff kwam in 2010 bij de KNWU toen het baanwielrennen in Nederland op sterven na dood was. Op een systematische en methodische wijze ging de Duitser aan de slag, met groot succes. Op de laatste Olympische Spelen wonnen Elis Ligtlee en Matthijs Büchli op het onderdeel keirin goud en zilver, maar ook Jeffrey Hoogland en Laurine van Riessen behoren tot de wereldtop.

De renners zijn natuurlijk de dupe van zijn vertrek. Elis Ligtlee en Matthijs Büchli toonden zich in Studio Sport zeer teleurgesteld, bijna vertwijfeld. Niet alleen vertrekt hun coach, waarin ze een blind vertrouwen hebben, ook de toekomst is zeer onzeker. De bond geeft nauwelijks uitsluitsel. Onduidelijkheid geeft onzekerheid. De vertrouwensbasis, essentieel om topsport te bedrijven, is voor hen weggevallen.

De reden van het vertrek van Wolff is waarschijnlijk van algemeen financiële aard. De ambitieuze coach wilde logischerwijs een volgende stap in de ontwikkeling van het baanwielrennen maken en het huidige budget van zeven ton was daar te laag voor. Er was ongeveer twee ton te weinig.

Toch is het onverteerbaar dat het geweldige programma van de coach vanwege dat bedrag niet door kan gaan. De bond heeft geen geld en sponsors zijn er niet. Misschien kan het NOC*NSF nog bijspringen. Dat moet toch mogelijk zijn temeer omdat er wél veel geld wordt vrijgemaakt voor de niet presterende judobond.

Wolff benadrukt dat hij slechts een contract had tot en met de komende wereldkampioenschappen in april. Iedere echte sportliefhebber verkeerde echter in de veronderstelling dat de topcoach een verbintenis had tot en met 2020. En terecht, de bond heeft dit nog nooit tegengesproken. Pure misleiding.

Als Wolff inderdaad geen contract had tot 2020 gaat de essentie van de vergelijking met Guidetti niet op. Het zijn weliswaar beiden topcoaches, maar Guidetti pleegde ordinair contractbreuk. Puur uit eigenbelang. Als (drog)reden voerde hij aan, dat hij meer tijd met zijn gezin wilde doorbrengen. Aan mijn hoela.

Het werkelijke motief was duidelijk. Hij ging naast zijn clubteam in Istanbul onmiddellijk het Turkse vrouwenteam coachen. Op zowel sportieve als financiële gronden verraadde hij het Nederlandse vrouwenteam. De volleybalbond ’respecteerde’ het respectloze gedrag van de Italiaan zonder slag of stoot.

Hoe dan ook, Wolff gaat weg. Dit is een grote aderlating voor de Nederlandse (wieler)sport. En de wielerbond blijft in deze kwestie vaag en leugenachtig, zoals van bestuurders kan worden verwacht. Wat overblijft is een groot aantal vertwijfelde topsporters.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.6 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.59
+ / - -0.25%