Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Dinsdag 22 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Johnny Rep kroont zich tot matchwinnaar tegen Juventus in 1973.
Johnny Rep kroont zich tot matchwinnaar tegen Juventus in 1973.
Foto: Hollandse Hoogte

Voormalig goudhaantje verveelde zich te pletter in ArenA

'Samen met Neeskens stad in bij Ajax-feest'

20 MEI 2017 Nick Tol

Johnny Rep mocht tot zijn teleurstelling niet invallen in de door Ajax gewonnen Europa Cup-finale van 1972 tegen Internazionale (2-0), maar maakte er dankzij de overwinning wel een memorabele avond van.

"Natuurlijk was ik nog maar twintig jaar, maar we stonden al vrij snel met 2-0 voor dankzij twee doelpunten van Johan Cruijff en ik mocht in een aantal rondes vóór de finale ook invallen. Desondanks weet ik alles nog van dat grootse feest na afloop. Ik was samen met Johan Neeskens op pad. Het was bommetje druk en oergezellig in de stad”, aldus de inmiddels 65-jarige Rep.

Gewend

Een seizoen later, toen Rep tot held van de finale werd gekroond, was dat wel anders. "Volgens mij was ik de enige van het team die echt ontzettend blij was”, lacht de man die later nog een UEFA Cup-finale en twee WK-finales zou spelen. "De meeste spelers wonnen die grote beker voor de derde keer, zij waren eraan gewend. We vierden het ook heel mak. We zijn nog effe Belgrado in geweest, maar het was geen geweldig feest. Dat zal woensdag wel anders zijn, mocht Ajax de finale winnen. Dan gaat heel Amsterdam uit z’n bol.”

Niet bang zijn

Rep was 21 jaar toen hij in 1973 de finale tegen Juventus besliste. In de afgelopen Europese wedstrijden van Ajax was dat bijna de gemiddelde leeftijd van de basiself. Rep is enthousiast over de huidige selectie van de Amsterdamse club. "In voorgaande jaren werd Ajax dan wel vier keer op rij landskampioen, maar ik vond het voetbal toen héél saai. Ik verveelde me te pletter als ik in het stadion zat. Nu hebben ze er met Hakim Ziyech, Kasper Dolberg en Bertrand Traoré drie goede creatieve spelers bij en dat heeft ze goed gedaan. Ze spelen leuk voetbal en hoeven wat mij betreft echt niet bang te zijn voor Manchester.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.84
+ / - +0.61%