Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Dinsdag 22 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Valentijn Driessen
Valentijn Driessen
Foto: Telesport

Valentijn Driessen

Topdrie vlucht gedwongen grens over

19 JUN 2017 Valentijn Driessen

Tien jaar geleden zou het Feyenoord geen moeite gekost hebben om spelers van subtoppers aan te trekken die op het wensenlijstje staan. Voor de ontwikkeling van Sofyan Amrabat, Sam Larsson en Ridgeciano Haps zou een tussenstap naar de Rotterdamse landskampioen alvorens naar het buitenland te verkassen ideaal zijn. Zoals ook Ajax en PSV goede tussenstations zijn.

Maar de buitenlandse transferwoede met z’n extreme miljoenenbedragen hebben de Nederlandse transfermarkt uit het lood geslagen. Clubs uit de subtop als Vitesse, AZ, FC Utrecht, FC Twente en Heerenveen vragen geen ’nationale’ maar ’internationale’ transfersommen, die de topdrie niet kan opbrengen (Feyenoord & PSV) of wil ophoesten (Ajax).

Vraag en aanbod staan niet meer met elkaar in verhouding. Dat is een slechte ontwikkeling voor het Nederlandse clubvoetbal, maar tevens voor de individuele ontwikkeling van talenten. Spelers zonder grote status, die kunnen rijpen in de top van de Eredivisie, worden door middelmatige buitenlandse clubs als koopje opgehaald. ’Beter mee verlegen dan om verlegen’ denken zulke kapitaalkrachtige clubs. Veel van deze spelers komen zomaar op de bank terecht. Steven Berghuis – zie hiernaast – is daar een bijvoorbeeld van toen hij naar Watford vertrok.

Omdat hij na een jaar bankzitten veel salaris wilde inleveren, kwam Berghuis in beeld bij Feyenoord, dat hem op huurbasis strikte en waar hij zich zodanig presenteerde dat hij bij Oranje bleef.

Het is niet de verwachting dat het voorbeeld Berghuis aanzet tot herbezinning bij clubs uit de subtop en spelers. De macht van vraag en aanbod is te sterk, terwijl het individuele belang in het profvoetbal zwaarder weegt dan het gemeenschappelijke belang. Zo verzandt het talent van potentiële internationals in het niets, maar spelen ze zich financieel wel onafhankelijk, al komen ze daar soms niet eens voor van de reservebank.

De topdrie shopt noodgedwongen in goedkope Scandinavische en Zuid-Amerikaanse competities, laat jeugdspelers versneld doorstromen of begeeft zich op de huurmarkt. In alle gevallen nauwelijks een ideaal scenario voor een kwalitatieve impuls van de Eredivisie.

Tegelijkertijd ontvangt Ajax astronomische bedragen voor z’n spelers. Met bijna 30 miljoen euro voor de zelfopgeleide Davy Klaassen of 12 miljoen euro voor de Duitse international Amin Younes gaat de prijs behoorlijk over de kop. Daarmee aangetoond dat het serieuze transfergeld pas valt te verdienen na Europees succes. Kampioen Feyenoord ondervindt dat de Eredivisie geen podium is waarbij de spelersprijs een miljoeneninjectie krijgt. Geen enkele Feyenoorder wordt in verband gebracht met een transfersom boven de 10 miljoen euro.

Tevens een historisch gegeven. Ajax staat decennia lang wereldwijd bekend als leverancier van talenten met bijna een garantie voor succes in de internationale top, terwijl Feyenoord zulke spelers nauwelijks aflevert. Dirk Kuyt en Robin van Persie waren zo’n beetje de laatsten: de eerste is afgezwaaid en het einde van de carrière van de ander nadert. En zelfs in die fase is het moeilijk voor Feyenoord iemand van die statuur te strikken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%