Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Dinsdag 22 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Ton Boot
Ton Boot
Foto: Telesport

Ton Boot

Jordi

19 JUN 2017 Ton Boot

Jordi Cruijff, zoon van Johan en columnist bij TELESPORT, wisselt van functie bij de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv. Hij wordt het komende seizoen hoofdtrainer terwijl hij sinds 2012 technisch directeur bij de club was. Zijn persoonlijke motieven staan in zijn column, vanuit een organisatie-theoretisch oogpunt is deze wisseling zeer bijzonder.

Het gebeurt zelden dat een technisch directeur weer trainer wordt. Peter Bosz, nu trainer van Borussia Dortmund, is technisch directeur bij Feyenoord geweest en werd daarna weer trainer bij Heracles. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar om in dezelfde grote organisatie die stap te maken, zoals Jordi, zal wel uniek zijn.

Een technisch directeur is de belangrijkste man in een sportorganisatie omdat hij het primaire product (sport) op korte en lange termijn beheert en beschermt. Wanneer het primaire product niet deugt, verliest een organisatie zijn bestaansrecht. Een schoenenproducent gaat failliet als de kwaliteit van de schoenen niet in orde is. Als bij een voetbalclub het voetbal slecht is, degradeert zij. Als het voetbal slecht blijft, verdwijnt de club.

Eigenlijk behoort de ’td’, na de Raad van Commissarissen, het hoogst in de hiërarchie van een sportorganisatie te staan. In de praktijk is het de algemeen directeur. Een zeer goed werkende oplossing van deze sluimerende tegenstrijdigheid zien we bij PSV en Feyenoord.

Beide clubs hebben in feite een twee-eenheid (algemeen directeur en technisch directeur) aan de top, die verantwoordelijk is voor de hele organisatie. Bij PSV zijn dat Toon Gerbrands en Marcel Brands, bij Feyenoord Eric Gudde en Martin van Geel. Dit kan alleen maar zo goed gaan omdat de vertrouwensrelatie optimaal is. Anders werkt het contraproductief.

De werkzaamheden van de ’td’ zijn divers. Hij bedenkt, bepaalt en bewaakt de (spel)filosofie van de club en verzekert het bestaan op de lange termijn. Dat heeft onmiddellijk consequenties voor de hoofdtrainer.

Deze krijgt van de ’td’ het kader, waarbinnen hij dan zijn eigen vrijheid heeft. Dat kader kan bijvoorbeeld het spelsysteem (en de spelstijl) dat gespeeld dient te worden (Hollandse school?), de keuze van de assistenten, het verplichte aantal spelers uit eigen kweek en het aan- en verkoopbeleid zijn. Mourinho en Van Gaal zullen hier zeker niet mee akkoord gaan. Jammer, maar helaas.

Het is duidelijk, de technisch directeur behoort in zijn ideale vorm aan de top van de organisatiehiërarchie te staan, dus veel hoger dan de hoofdtrainer. In die zin maakt Jordi Cruijff een grote stap terug en komt onder de leiding van de nieuwe ’td’ te staan. Het is boeiend om te weten wie Jordi als hoofdtrainer heeft aangesteld, maar dit terzijde.

Hoe dit allemaal afloopt is natuurlijk razend interessant. Maar voor Jordi geldt nu de bikkelharde wet in de sport: a coach is hired to be fired.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.56
+ / - +0.55%