Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Zondag 24 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Michael Matthews kan zijn geluk niet op na zijn overwinning in de veertiende etappe.
Michael Matthews kan zijn geluk niet op na zijn overwinning in de veertiende etappe.
Foto: AFP

Barguil en Matthews ’fokten’ elkaar op voor gedroomde dubbel

Droomscenario voor 'Sunweb-boefjes'

17 JUL 2017 Hans Ruggenberg

Boefjes zijn het. Warren Barguil en Michael Matthews, beiden in het bezit van een ondeugende blik, zijn wel geheel uiteenlopende karakters. De roomies vlogen twee dagen op rij dolblij in elkaars armen. Eerst op de dag dat Barguil quatorze juillet opsierde met een fenomenale ritzege, een dag later heerste Matthews op meesterlijke wijze in Rodez.

Gisteren in Le-Puy-en-Velay stond Barguil op het Tour-podium weer wat steviger in zijn bolletjestrui, nadat hij zijn saldo met 22 punten opwaardeerde. En hoewel Marcel Kittel een straatlengte voorsprong (79 punten) heeft, is Matthews geenszins bereid om de Duitser het feestje van de groene trui al voor Parijs te laten vieren. Gisteren sprong de Australiër weer mee in de aanval om zijn maatje Barguil bij te staan, maar tevens zijn achterstand met 20 punten in te krimpen.

De één een tricot, de ander ook, zo lijkt het. Al schudden ze allebei resoluut het hoofd, op de vraag of er in deze Tour de France ook een interne 'kamerstrijd' gevoerd wordt? "Nee hoor, het gaat er niet om wie er wint, of wie er een trui heeft", reageert Barguil. "We zijn bezig met een ploegprestatie”, aldus de 25-jarige Fransman, die vóór het weekeinde wel al met zijn maatje Matthews de prijzen verdeelde. "We maakten donderdag voor het slapen gaan nog aan elkaar duidelijk dat de dubbel mogelijk was in die twee etappes. Dat het dan ook nog precies zo uitkomt, is echt een droomscenario."

De kraaltjes in hun ogen glinsteren altijd wel, maar nu nog net een beetje meer aan de Boulevard Maréchal Fayolle. Per toeval werden ze aan elkaar gekoppeld, omdat wegkapitein Roy Curvers last had van zijn keel. Risico’s op besmetting werden meteen in de kiem gesmoord, om hun in topvorm verkerende Franse goudhaantje tegen eventuele ziektekiemen te beschermen.

Barguil verhuisde om die reden naar 'huize Matthews'. Oftewel een koppige Breton, bij een zachtaardige Aussie. "Het botst niet hoor, we kunnen het goed vinden samen", vervolgt Barguil. "Waar we behalve de koers over praten? Vooral auto’s, dat is een passie die we delen. Daar kunnen we echt uren over doorgaan."

Matthews schuift zijn zwarte krullen opzij. Dan met een brede grijns. "Er was eigenlijk meteen een goede klik. Ik vind het prachtig om hem zo terug te zien komen, nadat Warren in de Ronde van Romandië hard viel en zijn bekken brak. Eigenlijk zouden we daarna op trainingskamp gaan, maar hij moest revalideren. We hadden nooit gedacht dat hij de Tour nog zou halen, maar Warren is zo’n vechter. Zijn voorbereiding was allerminst goed, maar hij staat hier dankzij zijn sterke karakter toch in blakende vorm. Op onze kamer is een droom waarheid geworden. Twee ritten in twee dagen, dat is echt heel speciaal."

Dat liet de 26-jarige Matthews op de avond van Rodez aan heel de ploeg weten. Bling nam tijdens het avondeten het woord en bedankte iedereen van Team Sunweb. "Dat was heel bijzonder om te zien, omdat hij van nature nogal bescheiden is", vertelde ploegleider Arthur van Dongen. "Hij zei er nog bij dat hij niks had voorbereid, maar deed het toch maar even. Michael is een echte teamspeler, die iedereen erbij betrekt. Met zijn verhaal ging hij in zijn speech terug tot oktober vorig jaar, toen we zijn begonnen met de voorbereiding. Daarmee gaf hij aan dat hij niemand wil vergeten in zijn dankwoord."

Om vervolgens weer de kamer op te zoeken, waar Barguil met een knipoog bekent dat hij toch liever een avondje zonder zijn roomie had willen doorbrengen. "Hij is heel gezellig hoor, maar mijn vriendin is er. Die heb ik toch liever bij me dan Michael. Nee, zonder gekheid, ze blijft tot en met de rustdag. We hebben dus nog wat tijd om samen op te trekken. Nee, niet te veel, want de Tour is nog niet klaar. Ook mijn drang om te presteren niet. Ik moet zorgen dat ik in de winnaarsmodus blijf en Michael en ik kunnen elkaar daarbij helpen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%