Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Zondag 24 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Toernooidirecteur Daan Slooter heeft de hoop dat topspelers als Rory McIlroy in de toekomst weer op het KLM Open te bewonderen zijn.
Toernooidirecteur Daan Slooter heeft de hoop dat topspelers als Rory McIlroy in de toekomst weer op het KLM Open te bewonderen zijn.
Foto: HENK SEPPEN

KLM Open-directeur: ’Wellicht weer wereldtoppers'

14 SEP 2017 Hans Ruggenberg

Het is David tegen Goliath, oftewel een oneerlijke strijd die in dit geval niet de kleine David als winnaar kent. Het KLM Open moet al jaren opboksen tegen de Amerikaanse FedEx-Series, waarin de winnaar van elk van de vier toernooien (1,3 miljoen euro) al een groot deel van het gehele prijzengeld van het KLM Open (1,8 miljoen) ontvangt. De eindwinnaar krijgt zelfs 8,4 miljoen euro op zijn bankrekening bijgeschreven.

Het lijkt daarom een utopie geworden om zoals in 2011 de nummers twee, Lee Westwood (nu present als nummer 61), drie Martin Kaymer, en vier Rory McIlroy, van de wereld naar Nederland te halen. Al heeft toernooidirecteur Daan Slooter hoop voor de toekomst.

Hoe moeilijk is het tegenwoordig om een KLM Open te organiseren van hoog niveau?

„Je probeert een mix te krijgen van grote namen uit het verleden, nieuwe sterren en dan hoop je dat de Nederlanders presteren. Met Joost Luiten is dat laatste de afgelopen jaren goed gegaan, al kun je daar niet altijd vanuit gaan. We hebben nu met Bernd Wiesberger en Ross Fisher twee spelers uit de top-50 van de wereld. Maar door die FedEx-Series is het heel moeilijk geworden om hier mondiale top tien golfers naartoe te halen.”

In hoeverre ben je dan nu tevreden met het veld dat er staat?

„Ik ben blij met de twee hele mooie flights, waarin we die mix hebben. Dat zijn mooie affiches. Minder tevreden ben ik met de diepte van het veld, dat is door een aantal ongelukkigheden niet helemaal geworden waar we op hoopten. Zo is het afhaken van een grote naam als Ernie Els enorm jammer, maar wel begrijpelijk dat hij er niet is, omdat familie en vrienden zijn getroffen door orkaan Irma.”

In hoeverre heeft het ontbreken van grote namen effect op dit toernooi?

„In toeschouwersaantallen gaan we dat niet merken. Elk jaar zitten we tussen de 45.000 en 50.000 bezoekers over vier dagen. Natuurlijk wil je graag een paar grote namen, maar dat is nu gewoon moeilijk.”

Is dat waar het KLM Open ook in de toekomst tegenaan gaat lopen?

„In 2019 zal het schema van de European Tour op de schop gaan, dus dan zullen wij waarschijnlijk ook weer een andere datum krijgen. Het zou kunnen dat dat perspectief biedt en dat we dan in een periode zitten waarin we wel weer een paar wereldtoppers mogen verwelkomen.”

Valt of staat dat alleen met een datum, of moet ook het prijzengeld omhoog?

„We zitten nu qua prijzengeld ongeveer in de middenmoot en als we bijvoorbeeld doorgroeien naar de twee miljoen gaat dat ook het verschil niet maken van een McIlroy of andere wereldtopper, die wel of niet komt. Wij moeten het hebben van een mooie baan en goede omstandigheden waarin de golfers verkeren. En nieuwe dingen introduceren zoals ’Beat the Pro’. Maar goed, die datum is zeker belangrijk.”

Het contract van KLM loopt tot en met 2018. Is er in 2019 al de zekerheid van een KLM Open?

„Dat is iets waar we deze winter over om de tafel gaan. Ik schat het zo in dat KLM na 2018 nog wel verder wil. In 2019 viert onze luchtvaartmaatschappij haar honderdste verjaardag en wij hebben dan een jubileum met de honderdste editie van het toernooi. Ik denk dat onze hoofdsponsor die kans niet wil missen en ik heb van die kant ook nog geen enkel geluid gehoord dat ze de intentie hebben om te stoppen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!