SNELNIEUWS

Vrijdag 9 december
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Hockeybond wil daadkracht en gedrevenheid

03 JUN 2010

UTRECHT - Na het teleurstellend verlopen wereldkampioenschap in India eerder dit jaar wilde de Nederlandse hockeybond een andere benadering. Bondscoach Michel van den Heuvel werd ontslagen en de KNHB ging op zoek naar een nieuwe trainer. Na gesprekken met zeven kandidaten beviel de werkwijze van Paul van Ass de bond het beste.

Ties Kruize
Ties Kruize
Foto: ANP

„Hij is een ongelofelijk gedreven persoon die ervoor zorgt dat spelers het beste uit zichzelf halen”, aldus Ties Kruize, bestuurslid tophockey van de KNHB. „We wilden een daadkrachtige aanpak en die heeft Paul.”

Van Ass assisteerde Van den Heuvel tijdens het WK in New Delhi, maar predikt duidelijk een nieuwe aanpak. „Er moet iemand zijn die de hockeyploeg beetpakt en zegt: we willen alles winnen. Dat is misschien niet reëel, maar je moet er wel voor gaan”, aldus de uitgesproken Van Ass.

Zijn eerste actie is een brief sturen naar veertig spelers in de hoofdklasse om te laten blijken dat ze in beeld zijn bij Oranje: „Ze moeten hun leven willen omgooien omdat ze een kans maken op het Nederlands elftal.” Van Ass hoopt daarmee een goede instroom te waarborgen voor het Nederlands elftal. Die structuur sluit aan bij de bond die het hockey verder wil professionaliseren met nadruk op de jeugd.

Van Ass legt de nadruk niet alleen op verjongen: „Verjongen is geen toverwoord. Spelers moeten meer energie brengen en iemand van 36 kan dat soms beter doen dan iemand van achttien.” De huidige coach van HGC gaat wel veel nieuwe spelers inbrengen. Hij verklapte al dat slechts elf spelers van het afgelopen WK er bij zijn als de Hamburg Masters begin juli worden gespeeld.

De geboren Utrechter heeft oorspronkelijk een achtergrond in het bedrijfsleven en lijkt vooral een 'people manager'. „Zo word ik vaak afgeschilderd. Ik kan mensen goed dingen duidelijk maken, maar ik doe ook veel veldtrainingen. Dat wordt onderbelicht.” Van Ass heeft echter geen trainersdiploma's. „Maar qua speelstijl ben ik soms een revolutionair.”

De hockeybond verraste met de keuze voor Van Ass. Aanvankelijk werd gedacht dat Marc Lammers de felbegeerde baan zou krijgen. Hij loodste de vrouwen immers naar een olympische- en een wereldtitel. Kruize: „Marc was teleurgesteld, maar Paul voldoet beter aan de profielschets. Dat betekent trouwens niet dat Marc nooit coach van de mannen kan worden.”

Bij de Hamburg Masters volgt de eerste test voor Van Ass en zijn spelers. Bij de Champions Trophy, eind juli in Mönchengladbach, volgt het eerste 'echte' examen. Van Ass is ambitieus: „We willen elk toernooi winnen.”

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
10.3 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 468.79
+ / - +0.45%