Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Zondag 20 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Van Aad de Mos tot José Mourinho

17 APR 2010

GEEN - Normaal gaan mijn columns over het internationale voetbal. Ditmaal wil ik via Aad de Mos uitkomen bij José Mourinho. Ik zag dat m'n trainer van 30 jaar geleden bij Ajax A1 als een idioot stond te schreeuwen bij Sparta-Heracles. Zolang ken ik De Mos al en in al die tijd lijkt er nog steeds niets veranderd. Ook toen was hij de man van de oorlogjes, die spelers tegen elkaar opzette en met een grote mond langs de lijn stond. Al dertig jaar trapt iedereen erin. Want het is natuurlijk een luchtballon, waar je als mondige speler na een maand doorheen prikt.

Het mechanisme dat voorafgaat aan zijn aanstelling is ook zo voorspelbaar. Eerst een mooi stuk in Voetbal International als koning van Kavala en twee weken later wordt hij rechtstreeks vanuit Griekenland de baas bij Sparta. Een eenvoudige keeperstrainer wordt geslachtofferd en Romano Denneboom uit het niets grootgemaakt. Iedereen wordt op scherp gezet. Maar het is zo plat allemaal. Ik weet nog dat hij met zijn snor, sigaret in de mond en een witte regenjas als trainer van Ajax stond te knokken met Clemens Westerhof, eenzelfde type, dat toen bij Feyenoord op de bank zat. Straatvechters, geen gezicht.

En iedere keer slaat iemand het boek Aad de Mos opnieuw open. Zelf ben ik er na mijn Ajax-periode nog een keer ingetuind bij PSV. De Mos was daar de laatste trainer uit m'n carrière. Het lukte hem om mij op 31-jarige leeftijd, en heel wat ervaring rijker dan bij Ajax, weer voor even gek te maken. Als ik naar hem zou luisteren, zou alles goed komen. Hij speelde het zo uit dat ik er helemaal voor ging. Na een maand gingen m'n oogkleppen af en besefte ik opnieuw dat het op niets was gebaseerd.

Clubbestuurders moeten toch weten hoe dat proces werkt en desondanks lukt het De Mos om iedere keer weer aan de bak te komen bij een club. Je gaat je afvragen: zijn die clubbestuurders nou allemaal zo dom of is Aad de Mos gewoon een visionair? Kent hij het mechanisme zo goed, dat hij het in de hand heeft, er de baas over is en het stuurt? Soms moet ik er wel om lachen, maar vaker denk ik toch: wie prikt er eens definitief doorheen? Mario Been niet. Die wilde voor Feyenoord-Sparta zijn opstelling niet prijsgeven, omdat hij bang was voor een tactische truc van De Mos.

Ik wil Mourinho niet op een lijn met De Mos zetten. Ik verdenk de Portugees soms toch van enige genialiteit, maar ik zie hem ook net zo gemakkelijk het veld inrennen als De Mos bij Vitesse-Ajax. Zeker als hij met Internazionale komende twee weken FC Barcelona pootje kan haken in de Champions League. Ik moet er niet aan denken.

Als het FC Barcelona met zijn fantastische voetbalfilosofie, z'n verfrissende voorzitter Joan Laporta en z'n gewone, geweldige toptrainer Pep Guardiola de finale niet haalt, is dat een pure nederlaag voor het voetbal en voor het fatsoen in het voetbal. Intussen lees ik dat Aad de Mos, de nieuwe trainer van Sparta, alweer heeft geroepen dat de Belgische voetbalbond hem kan bellen voor de functie van bondscoach. Ze hebben zijn nummer. Hij zal het mechanisme toch niet weer weten te sturen...

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%