Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Nasser Al-Attiyah (r) met navigator Lucas Cruz.
Nasser Al-Attiyah (r) met navigator Lucas Cruz.
Foto: AP

Al-Attiyah wint 3e Dakar-rit

07 JAN 2013

NAZCA - Nasser Al-Attiyah heeft maandag ook in zijn andere liefde, rallyrijden, succes geboekt. De Qatarese coureur, die in Londen olympisch brons veroverde als kleiduivenschutter, zegevierde in de derde rit van de 'Dakar'. Hij stuurde zijn Buggy, met de Spanjaard Lucas Cruz als navigator, het snelst over de enorme zandduinen tussen Pisco en Nazca in Peru.

Al-Attiyah behoorde in het verleden in Zuid-Amerika vaak tot de kanshebbers in een Volkswagen Touareg. Vorig jaar zat hij geheel onverwacht aan het stuur van een Hummer. Het sportidool uit Qatar, nu gesponsord door Red Bull, bleef in de etappe over 243 klassementskilometers de Amerikaan Robby Gordon (Hummer) 1.18 voor. De Fransman Stéphane Peterhansel, aan het stuur van een Mini, finishte als derde. De grote favoriet nam de leiding in het algemeen klassement weer over van Carlos Sainz.

Onderweg kreeg Sainz te horen dat zijn ingediende klacht door de jury was gehonoreerd. De Spanjaard raakte zondag buiten zijn schuld 21 minuten achterop door een falend gps-systeem van de organisatie. Hij werd tot winnaar van de etappe uitgeroepen en tot leider in de rangschikking. Die eerste plaats kon hij maandag niet verdedigen. Sainz arriveerde op ruim een half uur van Al-Attiyah in het bivak, maar net vóór de Nederlander Erik Wevers.

14.5 °C
WZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.55
+ / - +0.28%
`De druk staat er op bij Max`
Chef voetbal Valentijn Driessen over de perikelen rondom Jerrel Hasselbaink, Max Verstappen en...