Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Giedo van der Garde
Giedo van der Garde
Foto: AFP

Van der Garde in Formule 1

01 FEB 2013 Frank Woestenburg

AMSTERDAM - Giedo van der Garde zal op zondag 17 maart bij de Grand Prix van Australië in Melbourne zijn debuut maken als Formule 1-coureur. De Amsterdammer heeft donderdag zijn handtekening gezet onder een contract met Caterham, de  renstal van de Maleisische eigenaar Tony Fernandes en teambaas Cyril Abiteboul, en wordt vrijdagmiddag in een van de Amsterdamse vestigingen van zijn sponsor McGregor officieel gepresenteerd.

Van der Garde is de eerste Nederlander in de koningsklasse van de autosport sinds Christijan Albers in 2007.

Startnummer 21

Afgelopen jaar stond Van der Garde (27) al als testcoureur onder contract bij Caterham en in die hoedanigheid nam hij een groot aantal vrijdagtrainingen voor zijn rekening. Daarnaast kwam hij in de GP2-klasse uit voor Caterham Racing, het satellietteam van de F1-renstal. Bij Caterham wordt hij teamgenoot van de Fransman Charles Pic, die eerder al overkwam voor Marussia. Beide rijders kennen elkaar nog vanuit de GP2-klasse, waarin ze een jaar elkaars teamgenoten waren bij Addax. De Caterham-bolide van Van der Garde krijgt het startnummer 21.

Tiende in de WK-stand

Met de vaste rijders Heikki Kovalainen en Vitaly Petrov eindigde Caterham vorig seizoen als tiende in de WK-stand. Beide coureurs hebben nog geen ander team gevonden.

Van der Garde, die wordt gesponsord door McGregor, was al lange tijd in onderhandeling met de teamleiding van Caterham, maar er waren meer kapers op de kust. Ook Petrov, de Braziliaan Bruno Senna en het Braziliaanse talent Luiz Razia waren met Caterham in gesprek. Momenteel zijn er nog slechts twee stoeltjes voor komend seizoen te vergeven: één bij Force India en één bij Marussia.

13.9 °C
ZZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 452.33
+ / - +0.17%
Drogreden van KNVB
- Chef voetbal Valentijn Driessen vertelt over de situatie ronde de technische staf van het...